San Sebastián kan openingsshow cultuurjaar niet smaken

San Sebastián, in 2016 culturele hoofdstad van Europa, heeft met zijn openingsprogramma geen goede start genomen. Een grote klank- en lichtshow die het "onvergetelijke hoogtepunt" van de openingsfeesten had moeten zijn, is lauw ontvangen.

Het klank- en lichtspektakel op de Puente de María Cristina lokte gisteravond zowat 50.000 mensen naar de oever van de Urumea. De show van kunstenaar Hansel Cereza, gewezen lid van de gerenommeerde Catalaanse theatergroep La Fura dels Baus, moest een symbolische "brug van samenleving" uitbeelden.

Het publiek onthaalde het spektakel, dat 660.000 euro zou hebben gekost, opvallend lauwtjes. Veel toeschouwers reageerden vol onbegrip op de vertoning, die door sommigen ook werd uitgefloten.

Burgemeester biedt zijn excuses aan

Waarnemend burgemeester Ernesto Gasco heeft vandaag op Twitter zelfs al zijn excuses aangeboden omdat de opening onder de verwachtingen bleef.

San Sebastián draagt dit jaar samen met het Poolse Wroclaw de titel van culturele hoofdstad van Europa. De Baskische stad, die decennialang onder de terreur van de separatistische beweging ETA en de contraterreur van de staat leed, wil cultuur als een middel voor vreedzaam samenleven presenteren.