Tienduizenden Italianen op straat voor meer rechten homokoppels

In verschillende steden in Italië zijn in totaal tienduizenden mensen op straat gekomen om een wettelijke erkenning te eisen voor koppels van hetzelfde geslacht. Volgende week vinden er over het onderwerp in het parlement, dat zeer verdeeld is over de kwestie, debatten plaats.
Demonstranten voor het Pantheon in Rome.

De manifestanten pleitten er voor dat een burgerlijke unie mogelijk moet zijn voor koppels van hetzelfde geslacht, en dat ze wettelijk erkende gezinnen moeten kunnen hebben. Bovendien moeten hun ouderlijke rechten opgenomen worden in de wet.

Premier Matteo Renzi belooft al lang dat er een wet zal komen over burgerlijke unies. De debatten over het wetsvoorstel daaromtrent vinden waarschijnlijk op donderdag plaats. Tegenstanders van het voorstel hebben al aangekondigd op zaterdag te manifesteren.

Italië is het enige grote West-Europese land dat geen burgerlijke unies of homohuwelijken toelaat, al zijn er wel enkele gemeenten die er zelf voor kozen om burgerlijke unies toe te laten. Het land werd vorig jaar nog op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat oordeelde dat Italië te weinig wettelijke bescherming biedt aan homokoppels.

Ons land was - na Nederland - in 2003 het tweede land ter wereld dat het burgerlijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht opnam in de wet.