"IS bereidt nieuwe grote aanslagen voor in Europa"

De terreurgroep IS zou van plan zijn om nieuwe grootschalige aanslagen uit te voeren in Europa en vooral in Frankrijk. Dat zegt Rob Wainwright, de topman van Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie.
AP 2016

Wainwright lanceerde zijn waarschuwing bij de opening van het nieuwe Europese Centrum voor Contra-terrorisme in de Nederlandse stad Den Haag. Daar is ook de zetel van Europol gevestigd.

IS beschikt volgens hem over de capaciteit en de wil om nieuwe grote aanslagen in Europa uit te voeren, vooral dan tegen zogenoemde "zachte doelwitten". Dat betekent vooral burgers in concertzalen, sportevenementen, cafés, terrassen en dergelijke, zoals dat midden november al het geval was in Parijs, waarbij toen 130 doden zijn gevallen.

Vooral Frankrijk zou opnieuw geviseerd worden, wellicht wegens de voortrekkersrol van dat land in de strijd tegen moslimterreur in Irak, Syrië en Mali.

Wainwright merkt ook op dat IS nu blijkbaar alsmaar meer in staat is om complexe en gecoördineerde aanslagen uit te voeren. Blijkbaar beschikt de terreurgroep over lokale terroristen die het terrein en de veiligheidssituatie goed kennen. Bovendien zouden lokale IS-commandanten over grote autonomie beschikken om hun aanslagen te plegen.

5.000 potentiële terroristen in het vizier

De topman van Europol maakt opvallend brandhout van de stelling dat IS of andere terreurgroepen hun strijders laten infiltreren in de grote groepen vluchtelingen die nu naar Europa komen. "Er is geen enkele aanwijzing dat dat systematisch zou gebeuren", aldus Wainwright.

Het nieuwe anti-terreurcentrum van Europol in Den Haag telt nu 40 analisten, maar dat zou volgens Europol in de toekomst sterk uitgebreid moeten worden.

In totaal zou men 5.000 geradicaliseerde mensen in Europa moeten opvolgen, van wie een groot deel in Syrië en Irak is geweest. Het nieuwe centrum zal zich ook bezighouden met de banden tussen terreur en gewone criminaliteit, met de strijd tegen wapensmokkel, de financiering van terreurgroepen, het vervalsen van documenten en propaganda via het internet.