Geboorte aangeven via app? In Nederland kan het

Nooit meer aanschuiven aan de burgerlijke stand, het kan vanaf dit jaar in 100 Nederlandse gemeenten. Belangrijke burgerzaken zoals de aangifte van een geboorte, verhuis of aanvraag van een paspoort kunnen geregeld worden met een app voor smartphone en tablet.
Alice S. / BSIP

Het lijkt toekomstmuziek, maar het werkt wel degelijk: het loket van de burgerlijke stand is bij onze Noorderburen voortaan 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 open. Als u in een van de deelnemende gemeenten woont tenminste. In 25 gemeenten is er een iBurgerzaken-app voor smartphone en tablet waarmee de burger zijn burgerzaken zoals de aangifte van een geboorte, verhuis of aanvraag van een paspoort kan regelen. Tegen eind dit jaar zal het uitgebreid zijn naar 100 van de bijna 400 Nederlandse gemeenten.

Critici vrezen voor de veiligheid en identiteitsfraude, maar het softwarebedrijf achter de app laat in de Nederlandse media weten dat beveiliging geen probleem is. "De burgers loggen zich in met hun persoonlijke overheidscode", klinkt het. Het systeem is een beetje te vergelijken met de applicaties die er ook zijn voor bankieren via de smartphone of tablet. Voor erg belangrijke zaken zoals geboortes en sterfgevallen is er een controlesysteem ingebouwd waarbij een externe bevestiging nodig is vooraleer het ook effectief wordt aangepast in de overheidsdatabanken.

De voordelen voor de burgers lijken dus erg groot, maar ook de gemeenten zelf pikken een graantje mee. Doordat er minder ambtenaren nodig zijn kunnen steden en dorpen naar verluidt tientallen miljoenen euro besparen. Volgens het softwarebedrijf achter de app bespaart het systeem 2,50 tot 5 euro per jaar per inwoner.

"Niet meteen in ons land"

Ook in ons land zijn al initiatieven genomen om de administratieve rompslomp inzake burgerzaken te verminderen. In sommige steden of gemeenten kunnen burgers via een e-loket, website of app wijzigingen doorgeven of documenten downloaden. "In België is het nog nooit zo eenvoudig geweest om burgerzaken te regelen", zegt Peter Grouwels van Binnenlandse Zaken. 

Toch zijn er in ons land voorlopig geen concrete plannen om naar het voorbeeld van de Nederlandse gemeenten geboorteaangiftes of verhuizingen via een simpele klik op je smartphone door te geven. "Daarvoor zijn er nog te veel veiligheids- en privacy-issues", klinkt het. 

Meest gelezen