"Mogelijke bedreiging veiligheid hier door Calais en Duinkerke"

Premier Charles Michel wil dat de Franse regering maatregelen neemt om de veiligheids- en gezondheidssituatie in de vluchtelingenkampen in Calais en Duinkerke te verbeteren. Hij heeft daarover een brief gestuurd naar zijn Franse collega Manuel Valls en wil dat maandag in Brussel prioritair met hem bespreken.

In Calais en nabij Duinkerke verzamelen duizenden vluchtelingen in de hoop op een oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. De Franse staat voorziet geen opvang voor die mensen, met alle problemen van dien. In de Kamer vroeg Raoul Hedebouw (PVDA) naar het standpunt van premier Michel over de kampen.

De premier wees op de gezondheidsproblemen in de kampen. In Calais, en mogelijk ook in Duinkerke, is onlangs een uitbraak van mazelen vastgesteld. Maar ook de veiligheid in de kampen baart Michel zorgen. De kampen zijn een aantrekkingspool voor mensenhandelaars en er is ook geen controle over de mogelijke aanwezigheid van geradicaliseerden. "Er is een risico op ons grondgebied van geradicaliseerde elementen die een bedreiging voor onze veiligheid vormen", liet Michel optekenen.

De situatie heeft volgens de premier gevolgen voor de Belgische gemeenten aan de kust en aan de grens. De Belgische kust wordt door vluchtelingen immers steeds vaker als alternatief gezien voor de gedroomde oversteek naar het Verenigd Koninkrijk, zeker omdat de beveiliging van de haven van Calais en de Kanaaltunnel fors is opgedreven. Het aantal mensen zonder papieren dat er aangetroffen wordt, stijgt gevoelig: alleen al in de maand december van vorig jaar waren dat er meer dan 800 in de grensstreek.

"Ik ben bezorgd", zei Michel, die een brief aan Valls heeft gestuurd waarin hij de bezorgdheden van de lokale besturen aankaart. Maandag komt Valls naar Brussel voor een Frans-Belgische top over terreurbestrijding. Michel zal van de Fransen "concrete engagementen" vragen om de veiligheid en de gezondheidssituatie in de Noord-Franse kampen te verbeteren.

Meest gelezen