Violist en dirigent Kuijken krijgt de Klara Carrièreprijs

Violist en dirigent Sigiswald Kuijken krijgt dit jaar de Klara Carrièreprijs. Met die prijs lauwert Klara jaarlijks iemand voor zijn of haar indrukwekkende loopbaan in de klassieke of jazzmuziek. Kuijken krijgt de prijs zaterdag uit handen van nethoofd Chantal Pattyn in deSingel in Antwerpen.

Vorig jaar ging de Klara carrièreprijs nog naar dirigent Philippe Herreweghe. Dit jaar gaat de eer naar Sigiswald Kuijken. “De naam Kuijken staat voor kwaliteit. Het is een echt keursmerk geworden", vat Klara-presentatrice Nicole Van Opstal het samen.

Maar wie is Sigiswald Kuijken eigenlijk?

Kuijken geldt als de pionier op het vlak van de historische barokinterpretatie. Door zelfstudie verdiepte hij zich in de bouw en de speeltechnieken van oude instrumenten wat resulteerde in het definitief aanpassen van de speelwijze op barokviool sinds 1969. Daarnaast herontdekte hij de viola de spalla of schouderviool. Voor dat vergeten solistisch basinstrument schreef J.S.Bach naar alle waarschijnlijkheid zijn beroemde cellosuites. Kuijken liet het instrument nabouwen en stelde het al spelend voor aan het publiek.

In 1986 richtte hij samen met François Fernandez (viool), echtgenote Marleen Thiers (altviool) en broer Wieland (cello) het Kuijken Kwartet op voor het spelen van kwartetten uit de klassieke periode. Sinds 1998 brengt hij bij gelegenheid twee generaties Kuijken samen voor het uitvoeren van strijkkwartetten uit latere periodes (Debussy, Schumann, Beethoven, Schubert), vaak in combinatie met liederen gezongen en begeleid door dochters Marie Kuijken (sopraan) en Veronica Kuijken (piano).

Kuijken was tot 1996 docent barokviool aan het conservatorium van Den Haag en tot 2009 aan het conservatorium van Brussel. Daarbuiten is hij tot op heden een veelgevraagd gastdocent. Sinds 1998 dirigeert Sigiswald Kuijken bij gelegenheid ook symfonieorkesten met een romantisch repertoire (Beethoven, Schumann, Brahms, Mendelssohn).

Sigiswald Kuijken in het VRT-archief

Canvas.be dook in het archief en biedt drie reportages aan over Sigiswald Kuijken. Bekijk ze hier.