36 bedrijven maakten gebruik van Belgische fiscale deals

In totaal hebben 36 bedrijven in ons land gebruikgemaakt van de belastingvoordelen, de excess profit rulings, die twee weken geleden door de Europese Commissie vernietigd zijn. Atlas Copco, AB InBev en British Petroleum genoten het meest van de fiscale rulings die de Europese Commissie eerder deze maand vernietigd heeft. Dat blijkt uit documenten die De Tijd en De Standaard konden inkijken.

Het systeem van de rulings (in het leven geroepen door de regering Verhofstadt II) steunde op het idee dat internationale bedrijven een deel van de winst die ze in België boeken net danken aan het feit dat ze wereldwijd actief zijn. Van de Belgische fiscus moesten de bedrijven geen belastingen betalen op het internationale deel van hun winst. Atlas Copco, de grootste gebruiker van de rulings, zag zo bijvoorbeeld 517 miljoen euro aan winst onbelast blijven.

Alle bedrijven samen hebben op zowat 2 miljard euro winst geen belastingen betaald. Het belastingvoordeel komt dus neer op zo'n 700 miljoen euro. En dat is ook het bedrag waarvan de Europese Commissie vraagt dat de federale regering het terugvordert van die bedrijven. Europa ziet de rulings immers als een vorm van illegale staatssteun.

Een gevarieerde lijst

De lijst van bedrijven is heel gevarieerd. Naast grote multinationals zoals de Britse Oliegigant British Petroleum en farmareus Pfizer, konden ook kleinere Belgische bedrijven zoals Kinepolis, Omega Pharma, luierfabrikant Ontex en lijmproducent Soudal gebruikmaken van de deals.

"De namen werden tot nu geheim gehouden omdat de bedrijven natuurlijk niet graag te koop staan met het feit dat ze van het systeem gebruikgemaakt hebben", zegt Christof Vanschoubroek, journalist bij De Standaard, in "De ochtend". "Er was ook een soort afspraak met Europa dat men die confidentialiteit zou verzorgen, maar op termijn komen die dingen toch altijd naar buiten."

"Geen zekerheid meer voor investeringen in België"

"Een bedrijf als BASF benadrukt dat het wettelijk is wat ze gedaan hebben", zegt Vanschoubroek. "De Belgische overheid heeft ons dat aangeboden en dat heeft hier ook extra investeringen opgeleverd. Ook de topman van Atlas Copco zegt dat dankzij deze steun een afdeling gestart is in België waar 1.000 mensen werken. Wat zij vooral erg vinden is dat de zekerheid die zo belangrijk is voor investeringen nu niet hebben, dat België daar faalt."

De regering heeft nog niet beslist of ze in beroep zal gaan tegen het oordeel van de Europese Commissie. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil eerst van de Commissie horen hoe zo'n terugvordering precies moet verlopen. De gesprekken daarover beginnen volgende week. In De Standaard waarschuwde hij gisteren al dat de impact groot kan zijn. "Zelfs als we tot terugvordering moeten overgaan, is het onzeker of we daar ook maar één cent van zullen zien. Bedrijven zullen de Belgische staat dagvaarden." Vorige week heeft Van Overtveldt ook al samengezeten met de bedrijven om een gezamenlijke strategie te bespreken.