Belg Hermann wint Grote Prijs van Stripfestival Angoulême

De Duitstalige Belg Hermann heeft de Grote Prijs van de stad Angoulême gewonnen, een van de meest prestigieuze stripprijzen. Dat is bekendgemaakt bij de opening van het internationale stripfestival.
AFP or licensors

Hermann, voluit Hermann Huppen (77), werd op 17 juli 1938 geboren in Bévercé, een deelgemeente van Malmedy. Hij verkreeg bekendheid met, onder meer, zijn western "Comanche", het post-apocalyptische "Jeremiah" en de middeleeuwse saga "De torens van Schemerwoude".

Hermann wordt beschouwd als een van de grootste vertegenwoordigers van de realistische tekenstijl van de Frans-Belgische strip en werkte onder andere voor de uitgeverijen Glénat, Dupuis en Le Lombard. Zijn meest recente album, het bij Le Lombard verschenen "Old Pa Anderson", kwam pas vorige week uit en handelt over de rassensegregatie in het zuiden van de Verenigde Staten begin jaren 50. Het album kwam tot stand in samenwerking met zijn zoon Yves.

De Grote Prijs gaat elk jaar naar een auteur voor zijn oeuvre en zijn bijdrage aan de evolutie van het stripverhaal. In 2015 ging de Grand Prix naar de Japanse mangameester Katsuhiro Otomo, ook Hermann was toen genomineerd.

Het stripfestival van Angoulême, dat in 1973 het levenslicht zag, trekt jaarlijks gemiddeld 200.000 bezoekers en is daarmee het grootste stripfestival in Europa. Zaterdagavond wordt ook een prijs uitgereikt voor het beste album van het jaar. 

Meest gelezen