Twee bultruggen gespot voor kust van Raversijde

Voor de kust van Raversijde zijn vanavond twee bultruggen gespot. Dat bevestigt Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). Zulke waarnemingen zijn in ons land erg zeldzaam.

In de eerste meldingen was er sprake van twee potvissen. Allicht was er verwarring, omdat er in Nederland, Engeland en Duitsland de afgelopen weken verschillende potvissen aanspoelden.

De kustwacht werd gewaarschuwd en medewerkers van het KBIN gingen vanop het strand in Raversijde op zoek naar de dieren. Jan Haelters (KBIN) bevestigt dat het om twee bultruggen ging die in ondiepe wateren op ongeveer tweehonderd meter van de kust zwommen. Haelters voegt eraan toe dat bultruggen beter in ondiep water kunnen overleven dan potvissen.

Waarnemingen van bultruggen zijn zeldzaam in het Belgische deel van de Noordzee. In de databank van de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee staat een melding uit 2011 (Thorntonbank) en 2013 (Middelkerkebank). Twee andere dichte waarnemingen werden gedaan in Boulogne (Frankrijk/2008) en de Westerschelde (Nederland/2015). Op het strand van Lombardsijde, nabij Nieuwpoort, strandde op 5 maart 2006 een dode bultrug.

Bultruggen zijn baleinwalvissen, ze filteren kleine prooidieren en dierlijk plankton uit ondiep water. Bultruggen leven vooral langs de westkust van Noord-Amerika, Canada en Groenland. In de oostelijke kant van de Atlantische Oceaan komen ze veel minder voor.

Koen Verbanck uit Roeselare kon een van de walvissen vastleggen op beeld (zie video onderaan). Naast de bultrug is ook twee keer een kleiner dier te zien, mogelijk een bruinvis.

Meest gelezen