Van Eyken al op vrije voeten na procedurefout

Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken (UF) is vrij wegens een procedurefout. De onderzoeksrechter die Van Eyken dinsdag had aangehouden in een moordzaak, heeft het aanhoudingsbevel namelijk niet ondertekend. Van Eyken kan - in afwachting van een mogelijk proces - niet meer naar de gevangenis worden gestuurd voor moord.

Van Eyken, het enige Franstalige lid van het Vlaams Parlement, werd dinsdag aangehouden in het onderzoek naar de moord op de echtgenoot van zijn maîtresse. Maar vandaag is hij alweer vrij.

Hoe dat komt? Blijkt dus dat bij die aanhouding een procedurefout is gemaakt: het aanhoudingsbevel bevat niet de wettelijk verplichte handtekening van de onderzoeksrechter.

"Bij de voorbereiding van het dossier voor de zitting van de raadkamer morgen heeft de substituut van het parket vastgesteld dat het aanhoudingsbevel niet ondertekend was", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Bij nazicht is gebleken dat geen enkel exemplaar de handtekening van de onderzoeksrechter droeg. Het parket heeft daarop bijkomende vorderingen genomen en de vrijlating van Van Eyken gevraagd."

Het parket spreekt van een menselijke fout van de onderzoeksrechter in kwestie. "Dit is de nachtmerrie van elke magistraat", klinkt het. De voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, Luc Hennart, heeft al beslist dat er geen tuchtprocedure komt tegen onderzoeksrechter Leroux.

"Dit is niet te wijten aan een fout van de onderzoeksrechter", zegt Hennart. "Het gaat over de situatie die ik al maanden aankaart: gebrek aan gekwalificeerd personeel. Om concreet te zijn: de medewerker van de onderzoeksrechter waarover het gaat, is een gewezen chauffeur van de rechtbank."

"Minister is niet bevoegd"

Intussen vraagt N-VA-Kamerlid Sophie De Wit dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) toch een tuchtdossier opent tegen de onderzoeksrechter die het aanhoudingsbevel niet ondertekend heeft.

De minister moet ingrijpen, vindt Sophie De Wit: "Ik denk dat het aan de minister is om nu goed na te gaan kijken wat daar is misgelopen. Hij heeft nog niet zo lang geleden aangekondigd dat als iemand zijn taak niet vervult - ook magistraten - dat er dan een tuchtonderzoek zal moeten volgen."

Het kabinet van minister Geens heeft echter laten weten dat de minister van Justitie niet bevoegd is om een tuchtprocedure te starten. Wie dat wel is, is de voorzitter van de rechtbank, maar die is dat dus niet van plan.

Van Eyken niet meer naar gevangenis

Als gevolg van de procedurefout moest Van Eyken worden vrijgelaten. De politicus kan zelfs niet meer onder aanhoudingsbevel worden geplaatst voor dezelfde tenlasteleggingen. Dat betekent dat Van Eyken niet meer in voorhechtenis kan worden genomen voor de feiten waarvoor hij dinsdag werd aangehouden, voor moord dus.

De advocaat van de politicus verwacht ook niet dat er nog extra elementen zullen opduiken waardoor zijn cliënt alsnog kan worden aangehouden. "De onderzoeksrechter heeft al zijn troeven op tafel gegooid bij het verhoor", zegt meester Pierre Monville. "Ik verwacht dus niet dat er nog nieuwe elementen naar voren kunnen komen."

Wel wordt Van Eyken nog altijd verdacht van moord: een proces en een eventuele veroordeling zijn wel nog mogelijk.

Meest gelezen