Vlaams Audiovisueel Fonds verliest 2,6 miljoen van Telenet

Telenet heeft beslist om zijn verplichte jaarlijkse investering in lokale televisieproducties niet meer via het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) te doen, maar wel via zelf gekozen coproducties. Dat betekent een flinke hap uit het budget van het Mediafonds van het VAF. "Er valt 2,6 miljoen euro weg", zegt zakelijk leidster van het VAF Marijke Vandebuerie.

Toenmalig mediaminister Ingrid Lieten verplichtte de distributeurs in 2013 via het Mediadecreet om te investeren in Vlaamse audiovisuele producties.

Spelers als Telenet en Proximus moesten daardoor een bedrag afgeven afhankelijk van hun aantal abonnees. Maar omdat Europese regelgeving niet toeliet hen te verplichten het geld aan het VAF te geven, mochten ze er ook voor kiezen zelf coproducties naar keuze te steunen.

Proximus koos al voor die laatste optie, maar Telenet - veruit de grootste in Vlaanderen - stortte tot nu toe aan het VAF. Nu ook Telenet voor eigen producties kiest, verdwijnt circa 2,6 miljoen euro werkingsmiddelen van het Mediafonds.

"Dat is jammer, want bij ons gingen projecten in concurrentie met elkaar en waren er hoge kwaliteitseisen. Bovendien werken we met een verdeelsleutel tussen fictie, animatie en documentaires", zegt Vandebuerie. Telenet kiest voor drie fictiereeksen. "Het zijn projecten die wellicht strategisch belangrijk zijn, maar daarom niet noodzakelijk aan onze eisen zouden voldoen."

Voor het VAF blijft nu nog 140.000 euro van kleinere distributeurs over, plus een overheidsdotatie van 3,6 miljoen euro. "Het gaat dus om een serieuze hap uit ons budget. We verliezen geld om mediabeleid te voeren. We hebben het wel zien aankomen en gesignaleerd aan de minister. We hopen dat hij een oplossing vindt in deze moeilijke tijden", aldus nog de zakelijk leidster.

Telenet spendeert het geld aan reeksen van de drie omroepen: "Over water" (één), "Spitsbroers 2" (VTM) en "Callboys" (VIER). De Vlaamse Regulator voor de Media moet die steun wel nog tegen 15 april goedkeuren.

Telenet-woordvoerster Nina Mallants benadrukt dat de sector in totaliteit niet minder steun krijgt. Bovendien hoeven documentaires en animatie ook geen slachtoffer te zijn: "Door de verdeling wat anders te leggen kunnen docu en animatie uiteindelijk nog evenveel steun krijgen gezien het totale budget hetzelfde blijft."

Ook zegt de distributeur dat de projecten werden geselecteerd op hun kwaliteit. "De diversiteit wordt dus ook op deze manier bewaakt. De sector zal dus zeker niet lijden onder het gegeven dat nu ook Telenet voor deze manier van bijdragen kiest", aldus Mallants. Dat Telenet rechtstreeks een programma steunt voor Vier, waar het mede-eigenaar van is, vormt volgens haar geen probleem. "Het was mogelijk projecten van de drie zenders te steunen. Vier is een van die zenders." De drie projecten krijgen volgens haar elk "quasi evenveel geld".

Meest gelezen