Hiv wordt resistent tegen belangrijkste medicijn

Hiv is alsmaar resistenter geworden tegen zijn belangrijkste medicijn. Dat blijkt uit een Brits onderzoek. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt.
SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Het antiretrovirale medicijn Tenofovir is het meest gebruikte medicijn in de bestrijding en preventie van hiv. Deze infectieziekte is seksueel overdraagbaar en kan aids veroorzaken.

Onderzoek van de University College London wijst nu uit dat delen van hiv resistent aan het worden zijn tegen dit meest gebruikte medicijn. De wetenschappers onderzochten de effectiviteit van Tenofovir bij meer dan 2.000 hiv-patiënten over een periode van 15 jaar.

"De resultaten van onze studie zijn onrustwekkend", vertelde hoofdonderzoeker Ravi Gupta aan BBC News. Bij 20 procent van de onderzochte Europese hiv-patiënten bleek het medicijn minder effectief te zijn geworden.

In Afrika waren de resultaten nog dramatischer. Bij 60 procent van de onderzochte Afrikaanse patiënten is de infectieziekte hiv alsmaar resistenter geworden voor het medicijn.

Onzorgvuldig gebruik

De oorzaak moeten we niet zoeken bij het medicijn zelf. Het is vooral zo geëvolueerd door mensen die het medicijn niet met regelmaat innemen. Indien mensen de medicatie onzorgvuldig blijven toedienen, dan is de kans groot dat hiv volledige resistentie ontwikkelt tegen zijn belangrijkste bestrijder.

Daarom is volgens onderzoeker Gupta een globale sensibiliseringscampagne nodig. Vooral in de arme Afrikaanse landen waar hiv het meeste voorkomt, moet ook geld geïnvesteerd worden in betere faciliteiten, zodat mensen juist geïnstrueerd worden over de toediening van het medicijn.

"De strijd die we stilletjes aan aan het winnen waren van hiv, zijn we nu terug aan het verliezen. We moeten nu reageren", besluit Ravi Gupta.

Meest gelezen