Hollande verleent vrouw die man vermoordde gratie

Jacqueline Sauvage krijgt gratie voor de moord op haar echtgenoot. Dat heeft de entourage van de Franse president François Hollande bekendgemaakt. De Franse vrouw schoot haar man in 2012 dood nadat hij haar jarenlang had misbruikt.

"In het licht van een uitzonderlijke menselijke situatie heeft de president van de republiek beslist mevrouw Sauvage naar haar familie te laten terugkeren." Met die woorden heeft het Elysée vanavond bekendgemaakt dat Jacqueline Sauvage gratie krijgt voor de moord op haar echtgenoot.

Nochtans was ze door een volksjury tot een lange celstraf veroordeeld. Tegen die straf was veel protest gerezen omdat Sauvage 47 jaar door haar man was misbruikt, onder meer seksueel. Ook hun dochters en zoon leden onder de mishandelingen. Toen die laatste zelfmoord pleegde, sloegen bij haar de stoppen door. In september 2012 vermoordde ze haar man met een vuurwapen.

De dochters van Sauvage zijn altijd pal achter hun moeder blijven staan. Het waren zij die een gratieverzoek bij Hollande hadden ingediend. Een bijkomende petitie met dezelfde vraag haalde meer dan 400.000 handtekeningen binnen.

Afgelopen vrijdag ontving Hollande de dochters van Sauvage op het Elysée voor een gesprek. "De president heeft lang naar hen geluisterd en heeft een periode van reflectie ingelast tijdens het weekend. Omstreeks 18 uur vanavond heeft hij de advocaten van Jacqueline Sauvage ontmoet om hen zijn beslissing mede te delen."

De Franse grondwet staat de president toe gratie te verlenen, een overblijfsel van het gelijkaardige recht dat de Franse koningen van weleer uitoefenden. De entourage van Hollande toont zich uit principe echter geen voorstander van de presidentiële gratie.

Meest gelezen