Trump wil algemeen homohuwelijk in de VS terugschroeven

Donald Trump betreurt dat mensen van hetzelfde geslacht sinds vorig jaar overal in de VS kunnen trouwen. Dat vertelt hij aan Fox News. Als hij de nieuwe president wordt, hoopt hij die beslissing te wijzigen.
AFP or licensors

In juni vorig jaar besliste het Amerikaanse Hooggerechtshof dat mensen van hetzelfde geslacht in àlle staten van de VS het recht hebben om te trouwen. Het ging om een nipte beslissing: vijf rechters stemden vóór, vier tegen.

Trump betreurt het arrest, zo zegt hij vanavond in "Fox news sunday". "Het Hof heeft geoordeeld, de beslissing is er. Als ik tot president word verkozen, zou ik bepaalde rechters aanduiden die misschien iets kunnen veranderen. Maar ze hebben nog een lange weg af te leggen." De Republikeinse presidentskandidaat voegt er nog aan toe dat hij van mening is dat elke staat afzonderlijk over het homohuwelijk zou moeten kunnen beslissen.

In de VS is het de president die rechters in het Hooggerechtshof benoemt. Die functie kunnen ze zo lang uitoefenen als ze zelf willen want ze kunnen in principe niet worden ontslagen. Door conservatieve dan wel progressieve rechters aan te duiden wanneer een positie vacant wordt, kan een president de beslissingen van het Hooggerechtshof dus flink beïnvloeden. De Senaat moet zijn benoemingen wel goedkeuren.

Verder in het interview met "Fox news sunday" drukt Trump zijn dankbaarheid uit voor de massale steun die hij krijgt vanuit evangelische hoek in Iowa, de staat waar morgen de eerste voorverkiezing plaatsvindt in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. "Ik ben meer vereerd door die statistiek dan door een peiling waarin ik aan de leiding lig."

Meest gelezen