111 Iraakse asielzoekers teruggestuurd

Vanop de luchthaven van Zaventem is vanmorgen vroeg een chartervlucht vertrokken met ruim 100 asielzoekers uit Irak aan boord. Ze keren vrijwillig terug naar hun land. Het gaat vooral om alleenstaande mannen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) spreekt van een "heel groot terugkeerfenomeen".

"In de maanden september en oktober hebben we op enkele weken tijd tot 7.000 Irakezen gehad. Die willen nu terugkeren omdat ze enorm ontgoocheld zijn in het El Dorado Europa en België als het land van melk en honing", aldus Francken.

"Ze denken dat ze 3.000 netto gaan krijgen, dat hun familie snel zal kunnen overkomen. Maar ze liggen ergens op een veldbed in een kazerne. Dat is helemaal niet wat de mensensmokkelaars hen beloofd hadden en waar ze keiveel geld voor hadden neergeteld. En dus willen ze nu snel terug."

Het is de eerste keer dat een vlucht speciaal wordt gecharterd voor vrijwillige terugkeer. Er zijn geen andere, speciaal gecharterde vluchten gepland. "Maar de terugkeer via de reguliere lijnen gaat voort", aldus Katrien Jansseune, de woordvoerster van Francken.

Begeleiding ter plaatse

Sommige asielzoekers hadden al een baan in Irak voor ze naar hier kwamen. Het is de bedoeling dat ze die weer oppikken. Als dat niet lukt, krijgen ze begeleiding ter plaatse van de internationale Organisatie voor Migratie.

"Er zijn ondersteuningsprogramma's waarbij ze worden geholpen om een klein bedrijfje op te richten, studies af te werken of om eventueel medische kosten te dragen", laat Fedasil - het agentschap voor de opvang van asielzoekers - weten. "Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat hun terugkeer ook duurzaam is."

Francken: "Velen van hen zijn nogal naïef geweest"

Meest gelezen