Antwerpse diamanthandel krijgt klappen

Het afgelopen jaar is voor een totale waarde van 44,5 miljard euro aan diamanten geïmporteerd en geëxporteerd van en naar Antwerpen. Dat is een daling met 18 procent, het gevolg van een globale crisis in de sector. De Antwerpse diamantairs benadrukken wel dat de andere grote handelscentra het nog moeilijker hebben.

De vraag naar diamant op de wereldmarkt is het voorbije jaar fors gedaald, onder meer door de economische groeivertraging in China, de tweede belangrijkste afzetmarkt van geslepen diamant na de Verenigde Staten. 

Het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), dat de sector coördineert en vertegenwoordigt, verwijst voorts naar kleine winstmarges en de gevolgen van de de bankencrisis en de schuldencrisis, waardoor het moeilijker is om financiering te krijgen. "Voor diamantairs betekent dit dat ze minder middelen beschikbaar hebben om ruwe diamanten aan te kopen, wat een impact heeft op de wereldwijde handel", luidt het.

Het AWDC wijst erop dat India en Israël het nog moeilijker hebben dan Antwerpen. "De diamantindustrie kreeg wereldwijd klappen. Dankzij onze sterke fundamenten en onze openheid ten opzichte van nieuwe technologieën, zijn we erin geslaagd onze positie te vrijwaren, zowel op vlak van ruwe als op vlak van geslepen diamant. Antwerpen zal sterker uit deze crisis komen", zegt CEO Ari Epstein.

Dat Antwerpen beter standhoudt dan andere centra komt volgens het ADWC omdat het het meest innovatieve en transparante centrum is. Nieuwe bedrijven kiezen bewust voor Antwerpen vanwege de hoge ethische normen, controles en transparantie die hier aan de dag gelegd worden, aldus de sectorvereniging.

Fintech

De Antwerpse diamantsector heeft vandaag overigens goed nieuws aan te kondigen op vlak van innovatie. Zo is er een samenwerkingscontract gesloten met twee fintech-bedrijven, Uphold en FX4BIZ. Fintech is de groeiende markt van spitstechnologie voor de financiële sector.

"We starten een pilootproject waar 60 Antwerpse diamantbedrijven zich voor kunnen registreren en zien of hun betalingsverkeer beter verloopt via zo’n fintech-bedrijf dan via een klassieke bank."

Belangrijkste Belgische exportproduct buiten EU

De Antwerpse diamantsector is van groot economisch belang. 84 procent van alle ruwe diamanten en 50 procent van alle geslepen diamanten passeren via Antwerpen. Diamant vertegenwoordigt 5 procent van de Belgische uitvoer van goederen en diensten en 15 procent van de Belgische uitvoer buiten de EU. Diamant is daarmee het belangrijkste Belgische exportproduct buiten de EU.