België en Duitsland gaan elkaars kerncentrales controleren

België en Duitsland gaan kruiselingse inspecties organiseren van elkaars kerncentrales. Er komt ook een werkgroep waarbinnen op regelmatige basis gegevens zullen worden uitgewisseld over de werking van de kerncentrales. Daarnaast zullen beide landen op regeringsniveau een samenwerkingsakkoord sluiten.

Dat zijn onze minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), onze minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) en de Duitse minister voor Milieu Barbara Hendricks overeengekomen.

De Duitse minister was naar het kabinet-Jambon afgezakt naar aanleiding van de heropening van "scheurtjescentrales" Doel 3 en Tihange 2. Ze wilde de Belgische regering de ongerustheid overmaken die aan de Duitse kant van de grens leeft.

Na een onderhoud van zowat 45 minuten verzekerde Jambon dat ons land geen enkel risico neemt. "De nucleaire waakhond FANC geeft adviezen en ik volg die steeds op", aldus Jambon. "Mocht het niet veilig zijn, dan zouden ze niet openen." "Voor het ogenblik ben ik gerustgesteld", stelde minister Hendricks. "We zullen zien."

Actie tegen Belgische centrales

Dat de Belgische kerncentrales weinig vertrouwen wekken, mag ook blijken uit een petitie van het internationale actieforum AVAAZ.org die inmiddels al door meer dan 750.000 mensen is ondertekend. In die petitie wordt gevraagd om de reactoren in Doel en Tihange te sluiten, en als reden daarvoor wordt verwezen naar de reeks incidenten van de afgelopen weken. AVAAZ.org wijst op het risico voor een nieuwe ramp zoals in Tsjernobyl, in 1996.

Meest gelezen