Partner Tomorrowland in VS vraagt bescherming tegen schuldeisers

De Amerikaanse partner van Tomorrowland, SFX, vraagt de bescherming tegen zijn schuldeisers aan. Hierdoor is het zeer onzeker dat Tomorrowworld USA dit jaar zal plaatsvinden. Tomorrowland Brazil, waar SFX ook instaat voor de organisatie, gaat wel door zoals gepland, aldus Tomorrowlandwoordvoerster Debby Wilmsen. Voor Tomorrowland België heeft deze zaak geen gevolgen.

Dat SFX overging tot de aanvraag van het zogenoemde Chapter 11 - bescherming tegen schuldeisers - komt niet als een verrassing. "Het was al langer duidelijk dat er problemen hangende waren met onze partner in de VS. De voorbije maanden werd meermaals duidelijk dat SFX zich in een financieel moeilijke situatie bevond", aldus Wilmsen.

Sinds 2013 werkt het Belgische dancefestival samen met SFX voor de buitenlandse edities van Tomorrowland, in de VS en Brazilië. Door deze nieuwe ontwikkeling is het hoogst onzeker of er in 2016 een nieuwe editie van Tomorrowworld USA kan plaatsvinden. "We voeren gesprekken met hetzelfde team, maar daar bestaat nog geen zekerheid over. Momenteel hebben we geen stabiele partner om Tomorrowworld te organiseren", zegt Wilmsen. "Er is geen concreet plan, maar we bekijken alle mogelijkheden."

Tomorrowland Brazil gaat door zoals gepland, van 21 tot en met 23 april, in Sao Paolo. "De organisatie is, in samenspraak met België, in handen van een Braziliaans team dat onafhankelijk werkt van SFX."

Geen gevolgen voor België

Voor de organisatie van Tomorrowland in Boom heeft deze zaak geen gevolgen. "Het festival wordt volledig gecreëerd, georganiseerd en beheerd door een Belgisch team. In 2013 heeft het Nederlandse ID&T, toen 50 procent aandeelhouder van Tomorrowland België, zijn bedrijf aan het Amerikaanse SFX verkocht. Manu en Michiel Beers, organisatoren en bezielers van Tomorrowland van bij de eerste editie, hebben toen beslist (...) om 50 procent belang van het Nederlandse ID&T in Tomorrowland in België terug te kopen. Tomorrowland is sinds twee jaar weer 100 procent in Belgische handen. Uit het oude ID&T-contract vloeide wel de verplichting om met SFX in zee te gaan voor de buitenlandse edities", zo staat te lezen in de persmededeling.

Meest gelezen