Blinden kunnen binnenkort alle Vlaamse films volgen

Zowat alle Vlaamse films krijgen binnenkort audiodescriptie, zodat ze ook te volgen zijn door blinden en slechtzienden. Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) trekt 5.000 euro per film uit, voor descriptie via een smartphone-app die in de bioscoop kan worden gebruikt. Een speciale première is weggelegd voor "Achter de wolken".
Image supplied by Capital Pictures

Bij audiodescriptie beschrijft een commentaarstem alle relevante zaken die in beeld komen, zodat ook mensen met een visuele handicap het verhaal perfect kunnen volgen. Het systeem wordt momenteel al toegepast bij de Eén-reeks "Den elfde van den elfde", die bij OP12 simultaan kan worden bekeken met audiodescriptie.

Het Nederlandse bedrijf Earcatch ontwikkelde een app waarmee de technologie in de bioscoop kan worden toegepast. De gratis app luistert zelf welke film er draait, en start waar nodig de audiodescriptie via de hoofdtelefoon van de gebruiker. Die kan zo de film volgen zonder de andere aanwezigen te storen.

Speciale première voor "Achter de wolken"

"Vanaf april verplichten we het systeem voor alle Vlaamse films waarvoor het VAF de voornaamste publieke financier is", zegt Cultuurminister Sven Gatz (Open VLD). Dat zijn er zo'n twaalf per jaar. "Belgica" van Felix Van Groeningen bijt de spits af.

Maar de allereerste speciale première is volgende vrijdag weggelegd voor "Achter de wolken", het speelfilmdebuut van Cecilia Verheyden met Chris Lomme en Jo De Meyere. De film zal dan vertoond worden voor een volle zaal met uitgenodigde slechtzienden en blinden én doven en slechthorenden, want er wordt tegelijk ondertiteling voorzien.

"Groep geïnteresseerden groter dan gedacht"

De omvang van het publiek dat gebruik wil maken van het systeem werd lange tijd onderschat. "Bij de VRT zien we dat er al zo'n 60.000 mensen worden bereikt. Het vermoeden rijst dus dat de groep geïnteresseerden groter is dan gedacht", zegt Gatz.

Het VAF betaalt de tegemoetkoming van 5.000 euro per film uit eigen middelen, maar mort niet. "Het gaat al bij al om een bescheiden bedrag", zegt Erik Martens van het Fonds. "Bovendien stopt het nut van de app niet als de film uit de zalen verdwijnt. Hij kan ook worden gebruikt als de film op dvd of op tv wordt bekeken."

"Stap in goede richting"

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum noemt de verplichte audiodescriptie voor films die het grootste deel van hun publieke financiering uit Vlaanderen halen "een stap in de goede richting". Het centrum waarschuwt echter dat niet-gesubsidieerde films buiten schot blijven. Het centrum wil ook duidelijker regelgeving over de vertoningen met ondertitels, want doven blijven afhankelijk van de programmering van de bioscopen. "Anders blijft de maatregel van het VAF een maat voor niets", stelt directeur Els Keytsman.

Het centrum benadrukt ook dat de subsidiemaatregel in de lijn ligt van het VN-verdrag dat België ratificeerde in 2009, met als doel de inclusie van mensen met een beperking in de samenleving. Volgens het Gelijkekansencentrum leven er in ons land 150.000 mensen met een visuele beperking en 800.000 doven en slechthorenden.

Meest gelezen