Europees Parlement beschuldigt IS van "genocide"

Met de vervolging van religieuze minderheden in Irak en Syrië begaat de terreurgroep IS een "genocide". Dat heeft het Europees Parlement in een resolutie gesteld.

"Dit is de eerste keer dat het Europees Parlement een aan de gang zijnde genocide erkent", zo zei het conservatieve Europarlementslid Lars Adaktusson, de gangmaker van de resolutie.

In de resolutie stellen de Europarlementsleden dat IS zich te buiten gaat aan "oorlogsmisdaden" en "misdaden tegen de mensheid" en "een genocide" pleegt tegen christenen, jezidi's en andere religieuze en etnische minderheden in Syrië en Irak.

Het Europese halfrond wil dan ook dat de VN-Veiligheidsraad die daden als dusdanig bestempelt. In maart 2015 hadden de VN in een rapport al aangehaald dat de aanvallen van de jihadistische organisatie op jezidi's in Irak "een genocide zou kunnen zijn".

THE ASSOCIATED PRESS2014

Meest gelezen