Julian Assange spreekt over "mentale foltering"

De Australiër Julian Assange -medeoprichter van WikiLeaks- zegt dat hij "volledig in het gelijk is gesteld" door een uitspraak van een VN-mensenrechtenpanel gisteren. Dat oordeelde dat Assange "onterecht vastgehouden" wordt door Zweden en Groot-Brittannië. Assange zit in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.
AP2014

Assange noemt de uitspraak van het VN-panel "een belangrijke overwinning". Hij liet echter in het midden of hij nu de Ecuadoraanse ambassade in Londen zal verlaten. Daar heeft hij jaren geleden asiel gevraagd en gekregen.

De advocate van Assange spreekt over "mentale foltering" omdat hij nu al jaren in de ambassade van Ecuador zit. Bovendien eist ze ook een schadevergoeding voor de tijd at hij daar in dat gebouw zit.

De bekende Spaanse mensenrechtenrechter Baltazar Garzon zegt dat Groot-Brittannië en Zweden Assange nu de uitspraak van het VN-panel moeten respecteren, maar Britse en Zweedse ambtenaren zien dat anders. Volgens hen is de uitspraak van het panel niet bindend en was die ook niet unaniem. Zo steunden slechts drie van de vijf panelleden de uitspraak. Een Oekraïens lid stemde tegen en een Australische onthield zich omdat ze dezelfde nationaliteit heeft als Assange.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond heeft de uitspraak van het VN-panel "ronduit belachelijk" genoemd. Zweden heeft een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Assange omdat hij in dat land beschuldigd wordt van aanranding van enkele vrouwen. De Britse politie is van plan Assange op te pakken als hij de Ecuadoraanse ambassade verlaat.