Paul Lembrechts wordt nieuwe CEO van VRT

De 58-jarige Paul Lembrechts wordt de nieuwe CEO van de VRT. Hij volgt Leo Hellemans op, die met pensioen gaat. Dat heeft de Vlaamse regering vanmorgen beslist. Lembrechts, die van opleiding veearts is, leidde tussen 2011 en 2015 BKCP Bank. Hij heeft ook een verleden bij de openbare omroep. De Vlaamse regering prijst zijn ervaring als leidinggevende en zijn capaciteiten om in een moeilijke context te werken.

In de procedure waren er nog drie kandidaten overgebleven. Vanmorgen hakte de Vlaamse regering de knoop door. Op een persconferentie om 11 uur maakte minister-president Geert Bourgeois (N-VA) -geflankeerd door ministers Hilde Crevits (CD&V) en Sven Gatz (Open VLD)- de naam bekend. Het wordt de 58-jarige ex-bankier Paul Lembrechts.

Volgens minister van Media Gatz waren er drie redenen om te kiezen voor Lembrechts. "Hij is iemand met een grote leidinggevende ervaring en iemand die met een breed stakeholderschap kan omgaan. Daarnaast is de VRT een bedrijf dat in transformatie is. Paul Lembrechts heeft ons overtuigd van zijn visie op korte termijn, maar ook voor de komende jaren", aldus Gatz. "Het was geen evidente keuze, maar ik denk dat we de goede gemaakt hebben."

"De VRT is een beetje zoals de nationale voetbalploeg. Iedereen heeft zijn mening over de beste opstelling, politici soms ook wel eens. Dat is een positief teken van betrokkenheid, maar dat is geen gemakkelijke context om in te werken. Paul Lembrechts heeft daar de nodige capaciteiten voor", zei de minister van Media ook.

"Iemand die complex bedrijf kan leiden"

Gatz benadrukte dat er een goede verstandhouding is tussen de Vlaamse regering en de VRT. Volgens hem zijn met de nieuwe beheersovereenkomst en de de nieuwe CEO al twee belangrijke stappen genomen en volgt met de uitvoering van het transformatieplan nu een derde grote stap. "Daarna zal de nieuwe VRT niet alleen in de steigers staan, maar er ook uitkomen."

Bourgeois noemde Lembrechts iemand die goed kan omgaan met mensen en luistert naar hen. "Hij zal niet halsoverkop beslissingen nemen." Dat Lembrechts geen ervaring heeft in een leidinggevende functie in de media vindt de minister-president geen probleem. "Dat behoorde niet tot de voorwaarden. We zochten iemand die modern leiderschap kent, die een complex bedrijf kan leiden."

"Politieke kleur speelt niet mee"

"Hij heeft zich al ge-out als een fan van de VRT, zowel wat kijken als luisteren betreft", voegde Crevits eraan toe. Bourgeois benadrukte tot slot dat de procedure correct verlopen is en dat het fout zou zijn om te speculeren over een politieke kleur van de nieuwe CEO, een verwijzing naar de berichten in sommige kranten over een N-VA-stempel. "Ik zou dat heel spijtig vinden. Daar zijn we echt niet mee bezig geweest."

Lembrechts zal overigens niet meer verdienen dan Bourgeois, want die liet weten dat de minister-presidentnorm wordt gerespecteerd. De norm bepaalt dat topmanagers in de publieke sector geen hoger loon mogen krijgen dan de minister-president, zijnde 270.000 euro bruto.

Wie is Paul Lembrechts?

Lembrechts is 58 en van opleiding veearts. Vervolgens legde hij een gevarieerd parcours af. Hij werkte een tijd als omroeper bij Radio 2 Antwerpen en werkte als scriptschrijver mee aan het tv-programma "Voor boer en tuinder". Daarna ging hij het bedrijfsleven en de financiële sector in. Hij werkte onder meer bij ABN Amro en BKCP Bank, waar hij in september vorig jaar vertrok. Meer info over de carrière van Paul Lembrechts in dit artikel.

Bij de VRT volgt Lembrechts vanaf maart Leo Hellemans op. Die gaat eind deze maand met pensioen. Hellemans was eind 2013 aan het hoofd van de VRT gekomen, nadat Sandra De Preter een stap opzij had gezet door ziekte.

Minister Gatz liet in "Het Journaal" weten dat hij verwacht dat Lembrechts voor lange tijd aanblijft. "Het zou nu nog iemand mogen zijn die minstens 5 jaar blijft, en wat mij betreft zelfs langer", klonk het.

Om 14 uur wordt de nieuwe CEO officieel voorgesteld op de VRT. U kunt de voorstelling live volgen op onze site.

Bekijk de persconferentie van de Vlaamse regering:

Meest gelezen