Ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen zijn genitaal verminkt

Wereldwijd zijn meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen genitaal verminkt, veel meer dan gedacht. Dat blijkt uit een rapport van Unicef, het kinderagentschap van de VN. Het probleem doet zich vooral voor in Afrika. Maar ook in ons land lopen meer dan 4.000 meisjes het risico om besneden te worden. De inspanningen om de praktijk de wereld uit te krijgen moeten worden opgedreven, stellen de Verenigde Naties aan de vooravond van een Zero Tolerance Day tegen vrouwenbesnijdenis.

Bij vrouwenbesnijdenis wordt de clitoris onverdoofd weggesneden, dat gebeurt wanneer de tussen de 0 en de 15 jaar zijn. De socio-culturele "traditie", is vaak gestoeld op onwetendheid.

"Veel mannen én vrouwen geloven dat een vrouw die niet is besneden onvruchtbaar wordt en dat de clitoris haar toekomstige man onvruchtbaar maakt", stelt Madina Bocoum van Plan International. Volgens de kinderorganisatie worden elk jaar 3,6 miljoen meisjes het slachtoffer van de verminking.

70 miljoen meer gevallen geteld

Hoewel het besef groeit dat genitale verminking ronduit wreed is en de meisjes voor de rest van hun leven met gezondheidsproblemen opzadelt, zijn er vorig jaar toch 70 miljoen meer gevallen geteld.

Dat heeft enerzijds te maken met een bevolkingstoename in de gebieden waar de praktijk nog steeds voorkomt. Anderzijds kon Unicef nu pas de hand leggen op de cijfers voor Indonesië. Ook opvallend: het rapport beslaat 30 landen maar de helft van alle besneden meisjes en vrouwen leven in drie landen: Egypte, Ethiopië en Indonesië.

"Als de huidige trends zich voortzetten dan zal het aantal meisjes en vrouwen dat aan de praktijk onderworpen wordt, de komende jaren gevoelig toenemen", klinkt het in het Unicef-rapport.

Inspanningen opdrijven

De inspanningen om de praktijk stop te zetten, moeten dus worden opgedreven. "Er zijn veel vormen van genitale mutilatie, dat is regio- en cultuurgebonden, maar elk geval is een schending van de mensenrechten van meisjes en vrouwen. Regeringen, gezondheidswerkers, lokale leiders, ouders en families, moeten allemaal meer inspanningen doen om de praktijk te stoppen", zegt Geeta Rao Gupta van Unicef.

Rebellie groeit

Toch is genitale verminking op de terugweg. In de landen zoals Liberia, Kenia, Egypte en Burkina Faso waar de meeste meisjes en vrouwen onverdoofd zijn besneden, komt de jeugd steeds meer in opstand tegen de praktijk. In Burkina Faso daalde het aantal gevallen in dertig jaar tijd van 90 naar 60 procent. Emancipatie van meisjes en vrouwen neemt daarbij een belangrijke rol in.

Ook in België lopen 4.000 meisjes het risico op besnijdenis, zegt Plan international. Migranten brengen de traditie mee, omdat ze niet beseffen dat in hun herkomstland intussen de praktijk wordt afgekeurd. Een van de voorvechters tegen de praktijk is Assita Kanko, Brussels parlementslid voor de MR afkomstig uit Burkina Faso. Kanko getuigde al verschillende keren in de media over haar eigen besnijdenis en schreef er ook een boek over.

Meest gelezen