Joran van der Sloot wil praten in ruil voor een overplaatsing

Joran van der Sloot, die in Peru een celstraf uitzit van 28 jaar voor de moord op Stephany Flores, wil volledige openheid geven over de verdwijning van Natalee Holloway. Maar die openheid zal er niet zomaar komen. "Ik wil een deal sluiten met justitie", zegt Van der Sloot in een exclusief interview aan De Telegraaf.

De 28-jarige Nederlander zit een straf uit in de Challapalca-gevangenis. "De wetgeving in Peru is onlangs aangepast, waardoor de gebruikelijke een derde strafvermindering geen recht maar een gunst is geworden. Die gunst zal me hier nooit worden verleend, wat betekent dat ik nog 22 jaar moet zitten", legt Van der Sloot in het gesprek uit. Hij benadrukt ook dat hij "niet in het paradijs zit" en dat "andere gevangenen hem willen vermoorden".

Van der Sloot wil dus weg uit de Peruaanse gevangenis. En dat kan. Sinds twee jaar heeft Nederland een verdrag met Peru dat het overdragen van strafvonnissen mogelijk maakt. Van der Sloot wil het daarom op een akkoordje gooien. Hij belooft de waarheid te vertellen over de verdwijning van Natalee Holoway.

Natalee Holloway?

De Amerikaanse studente verdween in 2005 op Aruba en wordt nog steeds vermist. Een rechter verklaarde haar in 2012 al officieel dood. Van der Sloot werd met haar verdwijning in verband gebracht, maar is er nooit voor vervolgd. De zaak-Holloway kreeg heel wat media-aandacht. Van der Sloot legde tegenstrijdige verklaringen af en noemde zichzelf op een bepaald moment een pathologische leugenaar.

Voor zijn overplaatsing heeft Van der Sloot alvast brieven geschreven naar de Nederlandse ambassade in Peru en naar het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar daar zou nog geen reactie op gekomen zijn. "Na al mijn leugens en bedrog is het tijd voor de waarheid", beweert Van der Sloot.

Meest gelezen