"Zero Hour" herdenkt mijnenslag bij Mesen tijdens Eerste Wereldoorlog

De gemeente Heuvelland en de stad Mesen zullen op zeven juni 2017 de 100e verjaardag van de mijnenslag rond Mesen herdenken met het project "Zero Hour". De partners deden vandaag, onder voorzitterschap van federaal Commissaris-Generaal voor de Herdenking Paul Breyne, hun plannen uit de doeken.

Zeven juni 1917 was een kantelmoment in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Met een ingenieus systeem ondertunnelden de geallieerden de hoger gelegen Duitse linies. Aan het einde van de 24 tunnels werden explosieven geplaatst, waarvan er 19 tot ontploffing werden gebracht.

De ontploffing zorgde voor de grootste kunstmatige aardbeving tot dan toe. De geallieerden heroverden op die manier Mesen en Wijtschate na een impasse van bijna drie jaar. De mijnenslag vormde de proloog van de veel bekendere slag van Passendale.

Grote herdenking

Die mijnenslag zal uitvoerig herdacht worden door Heuvelland en Mesen. Ook Komen-Waasten is betrokken bij de herdenking. Het zwaartepunt komt op zeven juni 2017 te liggen. Om half zes 's ochtends is er al een "Dawn Ceremony", georganiseerd door de Nieuw-Zeelanders in Mesen. Om tien uur is er een "Anzac Ceremony" in Ploegsteert, gevolgd door een herdenkingsceremonie om 14 uur voor de Britse en Ierse troepen in Mesen. Om 16 uur vindt een slotceremonie plaats in Wijtschate. Zo komen alle naties die vochten tijdens die slag aan bod.

Daarnaast wordt de slag herdacht met drie thematentoonstellingen, rond de Nieuw-Zeelandse troepen en hun gezinnen, het archeologisch erfgoed en het verhaal van de Ierse nationalist William Redmond.

Op tien juni organiseert West-Vlaanderen in het kader van het culturele herdenkingsprogramma GoneWest het Kraterfront, de opvolger van het Lichtfront in 2014 en het Woordfront in 2015. De provincie, de lokale besturen en de betrokken ambassades zorgen voor een muzikaal luik. Ook Vlaanderen en de federale regering dragen hun steentje bij aan "Zero Hour".

Meest gelezen