Open VLD wil onmiddellijke boetes voor roken in wagen met kinderen

Open VLD heeft een wetsvoorstel ingediend om roken in de auto te verbieden als er kinderen meerijden. Volgens het voorstel zouden bestuurders die betrapt worden op roken in het gezelschap van kinderen jonger dan 16 onmiddellijk een boete moeten betalen.
PA Wire/Press Association Images

"Passief roken is bijzonder schadelijk voor kinderen en zeker in een gesloten ruimte als in een auto", zegt Kamerlid Vincent Van Quickenborne. "Kinderen kiezen daar niet voor. Met een totaal rookverbod in de auto willen we hen beschermen."

Open VLD legt de leeftijdsgrens bewust op zestien jaar. "Kinderen kunnen ook bier kopen vanaf 16 jaar. 16 jaar is de leeftijd waarop kinderen bewust keuzes kunnen maken en ze kunnen dan ook zeggen tegen hun ouders dat het op een bepaald moment niet gepast is om te roken."

Een aantal weken geleden deed ook regeringspartner CD&V al een voorstel om roken in de auto te verbieden als er kinderen meerijden. CD&V wil de leeftijdsgrens wel op 18 jaar leggen.

N-VA geen voorstander van verbod

"Voor ons ligt zo'n verbod toch iets moeilijker", reageert N-VA-Kamerlid Hufkens op het voorstel van coalitiepartner Open VLD. "We vinden roken in een wagen met kinderen uiteraard onaanvaardbaar, maar een verbod gaat voor ons te ver."

"Bovendien staat of valt een rookverbod met werkbare controles. Kijk maar naar het rookverbod in de horeca. En ik weet niet of de politie die taak er zomaar gaat bijnemen." Bovendien is inbreuken vaststellen in dit geval niet zo eenvoudig als bij gsm'en achter het stuur, merkt Hufkens op.

Hufkens staat wel open voor een debat in de Kamer. Maar zelf ziet ze meer heil in een forsere inzet op preventie. "Ouders hebben toch ook een eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van hun kinderen", besluit ze.

Meest gelezen