"Dagen zonder Vlees" misleidt ons met foute info - Anne-Marie Vangeenberghe

Dagen zonder Vlees misleidt en desinformeert, en creëert de perceptie als zou je met vleesloze dagen een hoop wereldproblemen makkelijk kunnen oplossen. Ik moet je ontgoochelen. Dat doen ze niet. Zo eenvoudig is het niet.

Anne-Marie Vangeenberghe is woordvoerster van Boerenbond & Landelijke Gilden.

‘Matigen is een schone deugd’, een van de vele uitspraken van mijn grootmoeder waar ik in de jaren 70 mee opgroeide. Daarmee bood ze tegengewicht tegen de groeiende consumptie die na twee wereldoorlogen geen grenzen leek te kennen. Ik was ze al die tijd vergeten, maar moest er gisteren, bij de start van de Vasten, weer aan denken.

Gek genoeg haalde die start geen enkele krant. Wel besteedden alle media buitensporige aandacht aan de start van Dagen zonder Vlees. De campagne lijkt feilloos aan te sluiten bij de ‘matigingsoproep’ van mijn grootmoeder. Waar velen blijkbaar (zonder nadenken?) intekenen, voel ik me de enige afwezige. En toch teken ik (nog) niet in.

Waarom?

Ik ben van nature nogal kritisch, zeker geen meeloper. Als ik in een kerk mensen gebeden hoor aframmelen, dan vraag ik me altijd af of ze wel weten wat ze zeggen. Bij de jeugdbeweging had ik het altijd moeilijk met activiteiten die een hoog gehalte van kuddegevoel bij me opriepen, en klakkeloos de opgelegde nummertjes uitvoeren tijdens een schoolfeest, zorgde ervoor dat ik steevast op de laatste rij stond. Dat was mijn ding niet.

Hetzelfde voor petities: als ik al ergens mijn handtekening onder zet, dan wil ik altijd goed weten waarom, wat erachter zit. Zo ook bij Dagen zonder Vlees. Men roept op tot ’40 dagen minder vlees en vis eten. En dat met zo veel mogelijk mensen. Samen besparen we zo veel mogelijk op onze ecologische voetafdruk’. Ik pluk deze zin van hun website. Ik zag bij de start van dag 1 ook dat er al 770 badkuipen waren bespaard of anders uitgedrukt, 1.465 km autorijden. Dag 1 was begonnen en de teller liep al aardig op. Ik wist niet dat er zoveel vlees werd gegeten bij het ontbijt.

De campagne roept op tot vleesmindering omdat vleesconsumptie 'een van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering' is. Wat cursief staat is groen gekleurd op de website, ik kan er niet naast kijken. Daarom kan ik de campagne niet onderschrijven. Ze bulkt van de desinformatie en creëert de perceptie dat je beter met de wagen kan rijden dan vlees eten.

Cijfers?

Ik stel me vragen bij de rekenmodules waarmee de consumptie van 1 kg (rund)vlees omgezet wordt naar badkuipen en autorijden. MIRA, het milieurapport van Vlaanderen, geeft aan dat de hele land- en tuinbouw verantwoordelijk is voor minder dan 12% van de uitstoot van broeikasgassen en minder dan 10% van het watergebruik. De hele land- en tuinbouw, dus ook de teelt van fruit en groenten, van granen en aardappelen, van sierplanten en bloemen.

Ik lees nergens dat de productie van een biefstuk in Vlaanderen minder dan de helft CO2 uitstoot ten opzichte van een Braziliaanse biefstuk omdat onze boeren al jaren inzetten op meer duurzame productiemethoden, met respect voor natuur, milieu én dier.

Dagen zonder Vlees misleidt en desinformeert, en creëert de perceptie als zou je met vleesloze dagen een hoop wereldproblemen makkelijk kunnen oplossen. Ik moet je ontgoochelen. Dat doen ze niet. Zo eenvoudig is het niet.

’t is de perceptie die telt

Ik pleit voor vleesmatiging. De Hoge Gezondheidsraad adviseert een dagelijkse consumptie van 100 g bereid vlees. Dierlijke producten (vlees, melk, eieren) bevatten een groot assortiment van waardevolle voedingsstoffen, inclusief B12, levensnoodzakelijk en alleen aanwezig in dierlijke producten. Voor mij geen voedingssupplementen, wie kiest voor vleesvervangers doet dit best wel.

Ik nodig de organisatoren van Dagen zonder Vlees, bij wie de strijd tegen de klimaatverandering de drijfveer is van hun actie, uit om hun deelnemers correct te informeren, de juiste perceptie te creëren.
Want in onze maatschappij (inclusief media) is één ding duidelijk: ’t is de perceptie die telt, niet de werkelijkheid.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen