Agoria pleit mee voor lagere vennootschapsbelasting

Agoria, de federatie van de technologische industrie, verwacht dit jaar 1.500 nieuwe banen. De loonkostenverlaging voor de bedrijven werpt haar eerste vruchten af, zegt CEO Marc Lambotte. Agoria steunt het voorstel om de vennootschapsbelasting te verlagen tot 20 procent. Dat zou 3.000 jobs in de sector en nog eens zoveel indirecte jobs opleveren en extra investeringen aantrekken.

Volgens Agoria zal de technologische sector in 2016 2 procent groeien. In 2015 bedroeg de groei 0,5 procent. De hogere groei vertaalt zich ook in extra investeringen en jobs.

Jarenlang sneuvelden er gemiddeld 5.000 jobs in de sector. In 2015 kon dat jobverlies beperkt worden tot 1.000. "In 2016 zien we voor het eerst opnieuw een groei. We mikken ook op 10.000 extra banen tegen 2020. Dat kan wel enkel als we de concurrentiekracht van onze bedrijven blijven verbeteren", aldus Lambotte (kleine foto).

Agoria merkt op dat de loonkostenhandicap verkleind is. Dat komt deels door lastenverlagingen en de taxshift, maar ook door Duitsland dat zijn lonen de voorbije jaren wat heeft laten ontsporen. "We hebben een goeie sprint gedaan, maar de afbouw van de handicap is een marathon", zegt Lambotte. Verdere inspanningen om de resterende kloof van ruim 12 procent af te bouwen, blijven volgens Agoria nodig.

"Meer jobs door lagere vernnootschapsbelasting"

De sectorfederatie maakt zich meer zorgen over de groeiende fiscale kloof tussen ons land en het Europese gemiddelde. Zeker nu Europa een aantal maatregelen (excess profit rulings) in het vizier neemt "dreigt de fiscale handicap te groeien en de onzekerheid toe te nemen. Agoria steunt daarom het voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om de vennootschapsbelasting te verlagen naar 20 procent. "We moeten alle bedrijven de keuze geven tussen een competitief systeem met aftrekmogelijkheden of een verlaagd tarief van 20 procent", klinkt het.

Lambotte erkent dat zo'n verlaging de overheid in eerste instantie geld zal kosten. Een simulatie wijst op een mogelijke minderinkomst van bijna 300 miljoen euro vanuit de technologische sector. "U zal zeggen dat dit onbetaalbaar is", zegt Lambotte. "maar er zijn op termijn ook grote terugverdieneffecten op het vlak van jobs en investeringen".

Volgens de Agoria-topman gaat het om 3.000 extra banen in de sector en nog eens 3.000 extra indirecte jobs en 60 miljoen euro aan extra investeringen. Voor de extra jobs rekent Lambotte op een termijn van 2 à 3 jaar, voor het aantrekken van nieuwe investeringen eerder op een termijn van 4 à 10 jaar. "Maar de eindbalans zal sowieso positief zijn."

Meest gelezen