Meeste verdachten Keulen afkomstig uit Marokko of Algerije

Voor het eerst sinds de massale aanrandingen op oudejaarsavond in Keulen is de omvang van de feiten bekend. Vandaag is er sprake van 1.108 slachtoffers. Tegen 59 verdachten loopt een gerechtelijk onderzoek. De verdachten blijken ook niet allemaal asielzoeker te zijn, de meesten onder hen zijn Marokkanen en Algerijnen. Dat meldt de Duitse krant Die Welt op basis van politierapporten.

Een kleine zes weken na de oudejaarsnacht in Keulen is het aantal aanklachten wegens seksuele vergrijpen tegen vrouwen en meisjes inmiddels gestegen. In totaal werd 1.054 keer aangifte gedaan, de aanklachten gaan van zedenschennis, handtassendiefstal, het toebrengen van lichamelijke letsels en beledigingen tot andere vormen van diefstal.

Bijna de helft van de aangiften (454) betreffen ongewenste seksuele handelingen. Volgens de procureur-generaal is er vandaag sprake van 1.108 slachtoffers en gedupeerden. Dat er meer slachtoffers dan aangiftes zijn, heeft volgens hem te maken met het feit dat verschillende vrouwen samen een klacht indienden.

59 verdachten

Tegen 59 verdachten loopt intussen een gerechtelijk onderzoek. Het gaat om 25 Algerijnen, 21 Marokkanen, drie Tunesiërs, drie Duitsers, twee Syriërs, een Irakees, een Libiër, een Iraniër en een Montenegrijn.

Onder hen zijn ook minderjarigen, asielzoekers en mensen zonder papieren. Enkelen onder hen waren al bij de politie bekend. 13 verdachten zitten in voorlopige hechtenis.

Foute inschatting

Uit de politierapporten blijkt voorts dat de meeste incidenten gebeurden tussen 23 en 1 uur en dan vooral in en rond het Hauptbahnhof, het belangrijkste treinstation in Keulen.

De rapporten tonen ook aan dat de politie al rond middernacht begon met de ontruiming van het stationsplein maar dat nog verschillende uren duurde vooraleer het stationsplein ontruimd was.

In het licht van deze gegevens blijkt nog maar eens pijnlijk hoe de Keulse politie de feiten verkeerd inschatte toen ze op 1 januari in haar persmededeling verklaarde dat de "stemming uitgelaten" was geweest en de nacht "in ruime mate vreedzaam" was verlopen.

Eerste rechtszaak op 24 februari

In de oudejaarsnacht zelf meldden zich immers al meer dan 100 slachtoffers. Nadat de media vanaf 4 januari massaal over de zaak begonnen te berichten, steeg het aantal aangiften gevoelig.

De minister van Binnenlandse Zaken van de regio Noordrijn-Westfalen heeft echter altijd ontkend dat de politie te laat zou gereageerd hebben of dat er een doofpotoperatie zou hebben plaatsgevonden.

De Duitse Keulse procureur heeft al verscheidene keren gezegd dat de verdachten zo snel mogelijk berecht moeten worden. De eerste rechtszaak is alvast gepland. Op 24 februari moeten een Marokkaan en een Tunesiër zich voor de rechter verantwoorden voor de diefstal van een camera.

Meest gelezen