Nee, Boerenbond misleidt ons met foute info - Tobias Leenaert

Eerst beschuldigde Boerenbond de organisatoren van "De dagen zonder Vlees" van het verspreiden van foutieve informatie. Nu reageert de veganistische beweging dat Boerenbond zelf misleidt en foute cijfers gebruikt.

Tobias Leenaert is oprichter van Ethisch Vegetarisch Alternatief dat onder meer Donderdag Veggiedag organiseert.

Nadat Hendrik Van Damme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, in De Standaard met nogal wat kromme argumenten Dagen Zonder Vlees aanviel, doet Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerder van de Boerenbond, nu hetzelfde op deredactie.be. “Dagen Zonder Vlees misleidt en desinformeert”. Zo schrijft ze.

Mevrouw Vangeenberghe doet niet mee met de campagne omdat ze naar eigen zeggen geen meeloper is. Dat is een beetje de dingen op hun kop zetten. Er zijn heel sterke argumenten om geen of minder vlees te eten, maar meer dan 95% van de Belgen eet het, vaak gretig en overmatig. Mensen die de handen uit de mouwen steken en het anders proberen te doen kuddedieren noemen, lijkt me zeer ongepast.

Welke cijfers?

Wat is de desinformatie in de Dagen Zonder Vlees-campagne waarover Vangeenberghe spreekt? De Boerenbond-woordvoerder is sceptisch over de bewering dat vleesconsumptie een van de hoofdoorzaken van de klimaatverandering is. Dat is nochtans een gegeven van de VN, die zegt dat veeteelt verantwoordelijk is voor 14% van de uitstoot van broeikasgassen, en daarmee inderdaad in de top drie of vier van oorzaken thuishoort. Toegegeven: veeteelt scoort daarmee niet hoger dan transport (dat is een oude berekening).

Maar de cijfers van MIRA die Vangeenberghe aanhaalt voor ons land, houden enkel rekening met wat hier geproduceerd wordt, en laten dus de aanvoer (en navenante ontbossing) van Zuid-Amerikaanse soja als veevoeder buiten beschouwing.

Bovendien is de klimaatverandering een mondiale uitdaging, waarbij oorzaken en effecten de landsgrenzen overschrijden. En al is minder of geen vlees eten een fantastische stap voor het milieu, de dieren en onze gezondheid, er is niemand die zegt dat dat alle wereldproblemen zal oplossen.

Wie desinformeert?

Trouwens, als we van desinformatie willen spreken, daar kunnen de boerenorganisaties wat van. Nog steeds zien we hen keer op keer dierlijke producten als levensnoodzakelijk omschrijven, terwijl de wetenschap en de praktijk van miljoenen vegetariërs en veganisten anders laten zien.

De Hoge Gezondheidsraad schrijft: “Per dag volstaat 100 gram vlees, vis, ei of vervangproducten.” Van Geenberghe maakt daarvan: “De Hoge Gezondheidsraad adviseert een dagelijkse consumptie van 100 gram bereid vlees.” Ik durf dat wel misinformatie noemen.

Vangeenberghe pleit voor vleesmatiging. Juist, zoals de Dagen Zonder Vleescampagne, die heel expliciet laat weten geen vegetariërs van ons te willen maken, maar ons wil laten experimenten met lekkere vegetarische gerechten en ons minder vlees wil helpen eten.

Boerenorganisaties zullen in de pers steevast pleiten voor vleesmatiging wanneer ze aan het woord mogen komen. Maar schotel hen een echte, concrete campagne voor matiging voor, zoals Dagen Zonder Vlees of Donderdag Veggiedag, en ze doen alles om ze te kelderen.

In de plaats van blij te zijn dat er dankzij Dagen Zonder Vlees meer groenten en andere producten van de Vlaamse tuinbouw worden geconsumeerd, speelt de Boerenbond (of is het een Vleesbond?) liever Calimero. Maar bij het telkens weer fulmineren tegen positieve, laagdrempelige campagnes voor vleesmatiging, snijden de boerenfederaties zo in eigen vlees.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen