Proces tegen Auschwitzbewaker gaat van start

De 94-jarige Reinhold Hanning moet vandaag voorkomen vanwege zijn verleden tijdens de Holocaust. In de Tweede Wereldoorlog werkte hij als bewaker in een van de concentratiekampen in Auschwitz. Hanning wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op 170.000 mensen.
Het proces tegen Reinhold Hanning (centraal) start vandaag

Volgens de openbare aanklager hielp oud-bewaker Reinhold Hanning mee aan het vergassen van meer dan 170.000 Hongaarse Joden. Hanning ontkent medeplichtig te zijn aan deze moorden, hij werkte naar eigen zeggen niet in het concentratiekamp waar deze vergassingen plaatsvonden. Hij geeft wel toe vier jaar lang bewaker te zijn geweest in een ander concentratiekamp in Auschwitz.

Het proces tegen Reinhold Hanning, dat vandaag start, zal moeten uitwijzen of de oud-bewaker een hand had in de duizenden vergassingen. De hoofdaanklager van Hanning is Hongarije, ook Duitsland, Israël, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten dienden een klacht in tegen Hanning.

Auschwitz-Birkenau

Het ziet er alvast niet goed uit voor Reinhold Hanning, volgens verschillende historici diende hij wel degelijk in het kamp Auschwitz-Birkenau, waar naar schatting 1,1 miljoen mensen zijn omgebracht. Het merendeel van de slachtoffers werd vergast.

Een 94-jarige die Auschwitz overleefde, gaat vandaag getuigen. Leon Schwarzbaum, die in 1943 in het concentratiekamp terechtkwam, claimt dat hij Hanning daar gezien heeft. Ook al is hij zelf al heel oud en Hanning ook, vindt Schwarzbaum het belangrijk dat de verantwoordelijken van deze gruwelijke daden gestraft worden.

SS-veteraan

Reinhold Hanning sloot op 18-jarige leeftijd vrijwillig aan bij de SS en streed aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Oost-Europa. In 1942 begon hij als kampbewaker in Auschwitz, hier bleef hij tot het einde van de Tweede Wereldoorlog aan het werk.

Het proces tegen de SS-veteraan en oud-bewaker is het eerste van in totaal vier vergelijkbare rechtszaken. De komende maanden zullen nog twee mannen en een vrouw berecht worden voor hun daden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zijn de laatste rechtszaken in een lange reeks Auschwitz-processen.

Meest gelezen