"Cliënt heeft geen verklaring voor wat hij gedaan heeft"

De man die donderdag op de vlucht sloeg op de psychiatrische afdeling van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder, heeft geen verklaring voor de gebeurtenissen. "Hij is bereid zijn straf te ondergaan", aldus zijn advocate. Na zijn vlucht takelde hij twee vrouwen zwaar toe. Een van hen is aan die verwondingen overleden.

De 54-jarige thuisverpleegster overleed vrijdag in datzelfde Sint-Franciscusziekenhuis waar de man zich donderdagochtend had aangeboden om zich vrijwillig te laten opnemen op de psychiatrische afdeling . Een 49-jarige vrouw ligt nog in een coma.

Nadat hij de vrouwen had verwond, stal de man nog twee wagens. Met een daarvan knalde hij frontaal op een tegenligger, waarbij een vrouw zwaargewond raakte. De verdachte is donderdagavond aangehouden en opgesloten.

"Hij heeft spijt van wat hij heeft aangericht, maar uiteraard komt zijn spijt te laat. Hij ziet nog meer de ernst van zijn daden in nu dat een persoon het leven heeft gelaten. Nu gaat alle aandacht naar de toestand van de slachtoffers en hun families. Uit respect voor de nabestaanden willen we eerst het strafrechtelijk onderzoek afwachten wat toch enige tijd in beslag zal nemen. Dinsdag zal hij voor de raadkamer moeten verschijnen en hij beseft dat zijn aanhouding verlengd zal worden", aldus meester Eylem Turan, die hem eerder al in strafdossiers verdedigde.

Drugsverleden

De man werd eind augustus 2013 nog tot acht maanden cel waarvan de helft met uitstel veroordeeld, omdat hij een politiecombi had bekogeld met stukken beton. Toen agenten hem wilden oppakken, sloeg hij ook op de vlucht. Na zijn arrestatie ging hij wild tekeer in het dienstvoertuig en de cel van de politie. Uit die veroordeling bleek dat hij ook met een drugsverslaving kampte.

"Er was indertijd inderdaad een drugsafhankelijkheid. Hij pleegde sinds 2013 geen nieuwe feiten meer. Hij leek op de goede weg, maar nu is er blijkbaar toch opnieuw iets geknakt. Hij kampte toch met psychologische problemen, aangezien hij zich vrijwillig wilde laten opnemen in de PAAZ-afdeling. Tot een opname is het echter niet gekomen", besluit zijn advocate.