Vluchtelingen in Calais geviseerd door extreemrechts

Bewoners van het vluchtelingenkamp in de Noord-Franse havenstad Calais - de zogenoemde jungle - worden alsmaar vaker het slachtoffer van gewelddadige aanvallen, vermoedelijk door extreemrechtse groeperingen. Dat meldt de Britse krant The Independent, die een rapport met tal van getuigenissen heeft kunnen inkijken.

Het rapport dat is opgemaakt door ngo's, liefdadigheidsorganisaties en juridische adviseurs, maakt melding van zowel incidenten waarbij de politie betrokken is als van regelrechte aanvallen door gemaskerde mannen. Daarbij worden vluchtelingen samengedreven, gehandboeid en uitgekleed, en worden ze verplicht toe te kijken hoe hun lotgenoten worden afgeranseld.

De getuigenissen in het verslag worden ondersteund door medische verslagen van organisaties zoals Artsen zonder Grenzen en Dokters van de Wereld. Een woordvoerster heeft het over potentieel levensbedreigende verwondingen ten gevolge van onder meer steekpartijen of pogingen tot wurging. Een geval beschrijft hoe een 13-jarige jongen is geslagen door de Franse politie nadat zijn neus tien dagen eerder gebroken was door "racisten".

De politie wordt verweten dat ze de migranten in het vluchtelingenkamp niet echt beschermt tegen aanvallen. Gisteren heeft de politie trouwens te kennen gegeven dat ze een deel van het vluchtelingenkamp gaat ontruimen, waardoor 800 à 1.000 in de problemen dreigen te raken.

De aanvallen tegen de migranten in Calais zijn de laatste weken heviger en frequenter geworden. "We zien nu meer gericht geweld", zegt Isabelle Bruand van Dokters voor de Wereld. "Groepen viseren migranten in de onmiddellijke buurt van het vluchtelingenkamp en willen hen alleen maar fysiek raken. We weten niet om wie het gaat. Sommige slachtoffers zeggen dat het burgers zijn, anderen zeggen dat het de CRS (Franse oproerpolitie, nvdr.) of andere politieagenten zijn."

Meest gelezen