VN: "Vorig jaar 11.000 burgers gewond of gedood in Afghanistan"

Bij het gewapende conflict in Afghanistan zijn vorig jaar 11.002 burgers gewond geraakt of om het leven gekomen. Dat zijn er 4 procent meer dan in 2014, zo meldden de Verenigde Naties (VN). Het gaat om de zwaarste balans sinds 2009.
Archieffoto

Onder die 11.000 burgers kwamen er 3.545 om het leven, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport. Eén op de vier gewonden of slachtoffers is een kind, één op de tien een vrouw. De speciale VN-gezant voor Afghanistan, Nicholas Haysom, vraagt maatregelen om burgers te beschermen.

Volgens het jaarrapport van de VN-missie in Afghanistan (UNAMA) waren de toenemende gevechten in en rond dichtbevolkte gebieden, bijvoorbeeld de strijd om Kunduz, samen met zelfmoordaanslagen en andere aanvallen in de steden, de voornaamste oorzaak van het stijgende aantal burgerslachtoffers in het conflict.

De taliban voerden de voorbije maanden hun aanvallen en aanslagen op. Het Afghaanse leger kan niet langer buigen op de steun van de offensieve NAVO-missie ISAF, die eind 2014 werd vervangen door de opleidingsmissie Resolute Support.

Antiregeringsgroeperingen, zeg maar grosso modo de islamistische taliban, nemen 62 procent van alle slachtoffers op zich, al is dat een daling met een tiende.

Veertien procent is toe te schrijven aan het Afghaanse leger, 2 procent aan de internationale troepen in het land en 1 procent aan gewapende groepen die de regering steunen. Volgens de VN is er een stijgend aantal slachtoffers door al deze partijen die de regering steunen, inclusief bij luchtaanvallen.

De VN roepen de internationale militaire troepen onder meer op tot een onafhankelijk en transparant onderzoek naar de luchtaanval op een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz. Bij die aanval van het Amerikaanse leger vielen tientallen doden.

17 procent van de slachtoffers kon niet aan een bepaalde partij toegeschreven worden.

Meest gelezen