De ideale leeftijd voor jeugdleiders? 21 jaar

Ouders zijn behoorlijk tevreden over het jeugdwerk in Vlaanderen, gaande van jeugdbewegingen tot zomerkampen, zo blijkt uit een nieuwe studie waarover de kranten van Mediahuis berichten. Alleen vinden ouders de begeleiders soms te jong. De ideale leeftijd voor leidinggevenden volgens hen? 21 jaar.

Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) liet onderzoekers van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (Odisee) en de KU Leuven nagaan wat de ervaringen en verwachtingen van ouders zijn over jeugdwerk. "Jeugdwerk" wordt ruim geïnterpreteerd: niet alleen de klassieke jeugdbeweging, maar ook vakantiekampen, speelpleinwerking en specifieke doelgroepenwerking worden meegerekend.

Ouders vinden jeugdwerk nuttig en zinvol om hun kind zelfstandiger te laten worden. Kinderen gaan in de eerste plaats naar de jeugdwerking omdat ze dat zelf willen, vaak vanwege vriendjes. Pas in de tweede plaats beslissen ouders daarover. Ouders willen graag meer feedback over hun kind en de activiteiten. De onderzoekers wijzen dan ook op het belang om rechtstreeks met de ouders te communiceren.

Het opvallendste punt is de leeftijd van de begeleiders. 30 procent van de ondervraagde ouders vindt de leeftijd van 21 jaar geschikt. Veel jeugdleiders stoppen er dan mee, doorgaans beginnen ze op de leeftijd van 16,17 of 18 jaar.

"Jeugdbeweging dat wil zeggen: jeugd geleid door jeugd"

Jan Van Reusel van Scouts & Gidsen Vlaanderen is "zeer blij met vertrouwen". Hij begrijpt de bezorgdheid over de leeftijd, maar stelt ook gerust. "In elke scouts- en gidsgroep is telkens minstens één 21-jarige aanwezig als pedagogisch eindverantwoordelijke. Ook op elk zomerkamp fungeert een 21-jarige als groepsleider", reageert hij in "De ochtend" op Radio 1.

Leiding bij de scouts start ook pas aan de leeftijd vanaf 18 jaar. "Dan kom je terecht in een groep waar mensen al enkele jaren ervaring hebben, cursussen hebben gevolgd. Je komt in een groep waar maturiteit is, waar de organisatie en het toezicht op een goede manier verdeeld en verzekerd kunnen worden."

"Het is overshooting om te zeggen dat in een jeugdgroep elke leider 21 jaar moet zijn. Dan heb je een groepsleiding die voortdurend over de 30 jaar gaat. Wij zijn een jeugdbeweging, dat wil zeggen, jeugd wordt geleid door jeugd. Dat is de ruggengraat van onze organisatie. Dat was ook zo toen de ouders van nu kind waren, hun leiders begonnen ook toen ze 18 of 19 jaar waren."

De resultaten van het onderzoek worden vandaag voorgesteld op een studienamiddag over ouders en jeugdwerk.

Meest gelezen