De nieuwe studio van "Het Journaal", in virtual reality

Wilt u net zoals de VRT-ankers even wandelen of vertoeven in het decor van de nieuwe Journaalstudio? Dat kan virtueel met een speciale VR-bril, of doe de (halve) ervaring al even op via YouTube.

Wat is VR?

In virtual reality wordt een andere realiteit gecreëerd, 360 graden rond de kijker. En ook al gaat het hier om een illusie, toch wilt u er als kijker volledig in opgaan. Een ervaring waarbij u zich op een andere plaats waant.

De laatste maanden zijn er ontzettend veel documentaires en reportages ontwikkeld van over de hele wereld. Zo kunt u meevliegen in een helikopter over Antarctica, rondlopen in een vluchtelingenkamp, duiken tussen de haaien of letterlijk meesurfen in een golf. Een explosie aan nieuwe ervaringen waarbij iedere gebruiker even de wenkbrauwen fronst.

VRT in virtual reality

Ook binnen de VRT werd een aantal experimentele producties opgezet. Binnen de opdracht van de openbare omroep (om te innoveren binnen de Vlaamse audiovisuele sector) deden VRT Innovatie, VRT Start-up, VRT Sandbox en de VRT Nieuwsdienst een aantal testen.

Een Sporza-reportage werd ontwikkeld met Ruben Van Gucht en een Canvas-reportage over het nieuwe VRT-gebouw naar aanleiding van Reyers 2020. Daarnaast kregen de bezoekers van Het vooruitzicht 2016 de primeur om de nieuwe "Journaal"-studio te bezoeken in VR.

Bekijk hier de studio van "Het Journaal" in VR

Om de reportage te bekijken, heeft u een VR-bril nodig. Er zijn verschillende merken op de markt, zoals de Occulus Rift, de Samsung Gear of bijvoorbeeld de goedkope Google Cardboard. Hieronder vindt u links naar de verschillende platformen waar u de reportage kunt bekijken.

Heeft u geen VR-bril? Kijk dan gewoon even in de YouTube video player, maar weet dat u naar een uitgerekt beeld staart dat eigenlijk rond u hoort te komen. Het lukt wel, maar het is toch maar half de ervaring, zullen kenners beamen.

Tijdens Docville, het festival voor de documentaire film in Leuven, wordt de vijfde editie van Webdox georganiseerd. Deze conferentie met internationale experts vindt plaats op 3 mei en is gericht op storytellers, documentairemakers, journalisten, data-analisten, studenten en andere geïnteresseerden. VRT tekent ook present op Webdox en toont haar reportages in virtual reality.

Meest gelezen