N-VA: "Koning Filip is buiten de grondwet getreden"

Koning Filip is buiten de grondwet getreden toen hij 16 maanden na datum instemde met het huwelijk van prins Amedeo. Dat zeggen Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters (N-VA). Die instemming gebeurde via een koninklijk besluit, maar had volgens de grondwet langs Kamer en Senaat moeten passeren, zeggen de N-VA'ers.

Prins Amedeo, de oudste zoon van prinses Astrid en prins Lorenz, trouwde op 5 juli 2014 in Rome met Elisabetta Maria Rosboch von Wolkenstein. Hij had daarvoor geen toestemming gevraagd aan koning Filip, naar verluidt omdat hij een onafhankelijk leven wilde leiden, los van elke officiële rol. In de troonopvolging komt Amedeo pas op de zesde plaats, na de vier kinderen van koning Filip en koningin Mathilde en na zijn moeder Astrid.

Een prins die geen toestemming voor zijn huwelijk vraagt, verliest meteen zijn rechten op de kroon. Op 20 september 2015 diende prins Amedeo echter alsnog een verzoek tot instemming in. Die werd hem op 12 november 2015 retroactief verleend, via een koninklijk besluit dat mee werd ondertekend door premier Charles Michel (MR) en Justitieminister Koen Geens (CD&V). Op een schriftelijke vraag van Kamerlid Wouters bevestigde premier Michel dat de instemming van kracht werd "met ingang van 4 juli 2014", dus een dag voor het huwelijk.

In een opiniebijdrage op Knack.be stellen Vuye en Wouters dat het koninklijk besluit flagrant in strijd is met de grondwet. Een prins die zijn rechten op de kroon heeft verloren, kan enkel in zijn recht worden hersteld door de koning, maar dan alleen met toestemming van beide Kamers, citeren beide N-VA'rs uit de grondwet. "Hier knelt het schoentje, want Kamer en Senaat hebben die toestemming niet gegeven".

"Is Filip dan toch koning met een missie?"

"Dat niemand wakker ligt van het ongrondwettelijk besluit, is veelzeggend", vinden Vuye (zie foto in tekst) en Wouters. "Akkoord, we moeten niet wakker liggen van Amedeo. De kans dat hij ooit koning wordt, is onbestaande. Maar een koning die buiten de grondwet treedt, is toch iets anders? Is Filip dan toch een koning met "een missie"?"

In haar vraag aan premier Michel blikte Wouters overigens vooruit naar het "onmogelijke geval" waarin prins Amedeo in aanmerking zou komen voor de eedaflegging. "Dan zullen de verenigde Kamers moeten nagaan of hij aan alle vereisten voldoet om de eed af te leggen. De verenigde Kamers zullen in dat geval moeten weigeren om de eed van Amedeo af te nemen. Een ongrondwettelijk koninklijk besluit kan zijn rechten op de troon immers niet herstellen".

Regularisatie

"De regering heeft de situatie over de erkenning van huwelijk van prins Amedeo door koning Filip geregulariseerd, niet meer of minder." Dat zegt de woordvoerder van premier Charles Michel. Het huwelijk vond plaats op het moment dat de regering Di Rupo in lopende zaken was. "De regering in lopende zaken heeft toen geen koninklijk besluit genomen. Deze regering heeft door de ondertekening de situatie geregulariseerd."

Het kabinet van de premier spreekt ook tegen dat koning Filip niet zou hebben ingestemd met het huwelijk. Het staatshoofd was bijvoorbeeld aanwezig bij het huwelijk in Rome.

"Premier Michel en minister Geens zijn hiervoor politiek verantwoordelijk"

Meest gelezen