Belgische fruitsector lijdt onder Russische boycot

De fruitsector in ons land lijdt nog altijd sterk onder de Russische boycot voor Europese land- en tuinbouwproducten. De fruittelers proberen te overleven door de Aziatische markt aan te boren, maar het blijft moeilijk om hun producten tegen een goede prijs te verkopen.
BELGA/VERGULT

Voor de peren was er volgens het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen in januari alleen al een verlies van 3 miljoen euro omzet. Rusland verbood ruim anderhalf jaar geleden alle import van Europese land- en tuinbouwproducten, als reacties tegen sancties van Europa. En dat heeft dus grote gevolgen voor de fruittelers.

90 procent van de groente en fruit is bestemd voor export en vroeger ging daar ongeveer 60 procent van naar Rusland. "Globaal is er 20 procent minder appels en peren verkocht. En het effect van het wegvallen van de Russische markt leidt op maandbasis tot een verlies van 3 miljoen euro", vertelde Philippe Appeltans, algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen, aan Radio 1.

Aziatische markt

Intussen proberen de fruitboeren nieuwe markten aan te boren. "Eén van de positieve verhalen is het verhaal inAzië, met vooral China, Singapore, Hongkong en Maleisië, waar je ziet dat jaar op jaar die export verdubbeld is", vertelde Philippe Appeltans.

Voor de fruitboeren is dit wel niet genoeg om het verlies van de Russische markt op te vangen. Veel telers moeten verkopen onder de kostprijs of zorgen voor een betere kwaliteit zodat ze de kostprijs kunnen vragen. Maar op deze manier kunnen ze niet lang overleven. De fruittelers hopen dus op een snelle stop van de Russische boycot.

Meest gelezen