Elk jaar nog steeds meer dan 11.000 vossen geschoten in Vlaanderen

Er werden in 2013 en 2014 telkens meer dan 11.000 vossen geschoten in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van de wilbeheerseenheden die Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) bekendmaakte na een parlementaire vraag van Piet De Bruyn (N-VA). "We moeten daar echt goed over nadenken, dat is een derde van de populatie dat elk jaar wordt geschoten," zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen.

Vossen zijn via de bijzondere jacht bejaagbaar tussen 15 mei en 14 oktober en via de gewone jacht van 14 oktober tot eind februari. Enkel tijdens de zoogtijd zijn vossen niet bejaagbaar.

In 2013 werden zo 11.018 geschoten vossen gerapporteerd. Dat cijfer liep in 2014 op tot 11.870. Dat jaar werd het meeste aantal vossen in de provincie Limburg gedood (2.576), het minst in West-Vlaanderen (2.144). Behalve een piek in 2012 (12.295 vossen) werden ook in 2011 en 2010 telkens meer dan 11.000 vossen geschoten.

"We moeten daar echt goed over nadenken, want die 11.000 dieren, dat is een derde van de populatie dat elk jaar wordt geschoten," reageert Jan Rodts (Vogelbescherming Vlaanderen) op de cijfers.

"De jacht zorgt ervoor dat er een zeer onnatuurlijke leeftijdspiramide wordt opgebouwd. Ik baseer met op wetenschappelijk onderzoek van INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) om te zeggen dat de gemiddelde vos in Vlaanderen niet ouder wordt dan één jaar, terwijl vossen een leeftijd van zeven jaar of ouder kunnen bereiken. Jonge vossen zijn geen dominante dieren, ze dulden veel makkelijker soortgenoten in hun territorium, waardoor verschillende burchten per territorium kunnen voorkomen, terwijl een dominante vos zorgt dat er maar één burcht per territorium is."

"Minister baseert zich niet op wetenschappelijke informatie"

Rodts verwacht niet meteen een verandering in het beleid. "De minister baseert zich in de discussie nooit op wetenschappelijke informatie van haar eigen instituut. De jacht op de vos is er enkel om jagers ter wille te zijn. Landbouwers weten goed dat vossen knaagdieren verdelgen en er worden ook geen schadevergoedingen toegekend."

Overigens, niet alleen een kogel, maar ook wagens doden steeds meer vossen. Vorig jaar werden 601 verkeersslachtoffers gemeld, een forse stijging ten opzichte van 2014 (537) en 2013 (451).

Meest gelezen