Voedseloverschotten vroegmarkt Brussel niet langer verspild

Op de vroegmarkt in Brussel worden de overschotten na een marktdag niet langer vernietigd. De honderden kilo's fruit en groenten die overblijven, worden nu ingezameld voor voedselhulp. Een signaal van OCMW Brussel en vzw Mabru dat verspilling niet kan.

"We hebben veel producten die niet vers genoeg meer zijn om naar de winkel te gaan, maar wel volledig eetbaar zijn", vertelt vertegenwoordiger van de handelaars Michel Lefever. "In plaats van die producten weg te gooien en te vernietigen, worden de producten aan voedselhulp gegeven."

Het project DREAM (Distributie en Recuperatie van EtenswAren in Mabru) is het resultaat van de samenwerking tussen het OCMW van de stad Brussel en de Vroegmarkt van Brussel (vzw Mabru). Het verzamelt een ton overschotten per dag. Op een website kunnen sociale organisaties het aanbod bekijken en bestellen. "Een 25-tal kleinere organisaties doen zo bestellingen", vertelt Lefever.

De leveringsdienst van het DREAM-project zorgt ervoor dat het voedsel op de juiste bestemming terechtkomt. Het project geeft ook de handelaars een goed gevoel. "Als je iets moet weggooien wat nog goed te eten is, daar heeft niemand iets aan. Dit is een goed project", zegt Marc Bollaert uit de Vlaams-Brabantse gemeente Bekkevoort.