"Armste gezinnen leveren 50 à 100 euro per maand in"

De laagste inkomens gaan er bijna zonder uitzondering op achteruit door de besparingen van de federale en Vlaamse regering. Dat blijkt uit berekeningen van Decenniumdoelen 2017, een samenwerkingsverband van sociale organisaties en armoede-organisaties.

"Dat varieert van in de 50 tot in sommige gevallen meer dan 100 euro per maand", zegt Jos Geysels van Decenniumdoelen 2017. Gemiddeld kosten de maatregelen samen 44 euro per maand aan de gezinnen op de laagste 20 procent van de inkomensladder.

"Dat klinkt misschien relatief voor mensen met een redelijk of een hoog inkomen, maar voor deze mensen is dat absoluut niet te verteren, want het gaat om mensen die tussen de 800 en de 1.000 à 1.100 euro per maand hebben."

Hieronder enkele voorbeelden van gezinnen en hoeveel per maand zij verliezen.

  Eenoudergezin met leefloon en 1 kind Koppel (1 werkloos + 1 minimumloon) met 2 kinderen Gepensioneerd koppel
Inkomen 1.100 euro/maand 2.300 euro/maand 1.431 euro/maand
Inkomensverlies - 52 euro/maand - 95 euro/maand - 57 euro/maand

Boosdoeners zijn de duurdere zorgverzekering, de hogere maximumfactuur in het basisonderwijs en de stijging van de laagste tarieven voor kinderopvang. Daarbij komen de dubbele indexsprong in de kinderbijslag en de indexsprong voor de lonen.

De taxshift brengt alleen op voor wie werkt, en hier is er inderdaad een groter positief effect voor de laagste lonen. Wie halftijds werkt, voelt nauwelijks iets. Wie werkloos of gepensioneerd is, grijpt zelfs helemaal naast de prijzen.

"Hoe is het in godsnaam mogelijk"

Geysels is verontwaardigd. "Als je al niets hebt, moet je nog gaan inleveren: hoe is het in godsnaam mogelijk." Nochtans hebben de federale en de Vlaamse regering correcties beloofd om te vermijden dat mensen in armoede nog slechter af zouden zijn, maar daar is volgens Geysels weinig van in huis gekomen. "Als je die retoriek wil volhouden, dan moet je keuzes maken en dan moet je eindelijk eens stoppen met deze mensen nog te laten inleveren."

Het aantal armen is ook toegenomen. "In plaats van een paar 100.000 armen minder zijn er de laatste 7 jaar 140.000 bijgekomen", aldus Geysels. Decenniumdoelen 2017 roept de regeringen op hun beleid bij te sturen.

Meest gelezen