Na 15 jaar stijgt muziekverkoop in België weer

Voor het eerst in 15 jaar is er weer meer muziek verkocht in België. BEA Music (dat de distributeurs en producenten van muziek in België vertegenwoordigt) noteerde vorig jaar een groei van 5%, vooral dankzij de sterke groei in muziekstreaming. De cd blijft de favoriete muziekdrager van de Belg en ook de verkoop van vinyl blijft stijgen. De sector is ervan overtuigd dat streamingdiensten ook de cd-markt en vinylverkopen positief beïnvloeden.

Het marktaandeel van het online muzieksegment bedraagt intussen 37%. De omzet uit downloads daalt verder, met 9%, maar muziekstreaming groeit, met een stijging van meer dan 40%. Die groei veroorzaakt een kentering in de dalende trend van de afgelopen 15 jaar: in 2015 is er voor het eerst terug een stijging van 5% in de totale verkopen.

Het fysieke muzieksegment was vorig jaar goed voor een omzet van 67,85 miljoen euro. De verkoop van muziek op cd, dvd en vinyl vertegenwoordigt een marktaandeel van 63%. De sector is ervan overtuigd dat streamingdiensten door hun grote aanbod ook de cd-markt en vinylverkopen positief beïnvloeden.

De Belgische consument kocht meer dan 4,4 miljoen albums in cd-formaat. Met een marktaandeel van 57% blijft de cd hiermee ook het belangrijkste muziekformaat in België. Vinyl blijft flink stijgen en vertegenwoordigt in 2015 meer dan 4% marktaandeel (2014: 3%).

Vicepremier en Minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo (Open VLD) is zelf een fervent gebruiker van muziekstreaming: "Je hebt je favoriete muziek altijd bij je en je kan er gemakkelijk nieuwe muziek mee ontdekken, zeker ook van onze Belgische artiesten die barsten van talent. We staan trouwens nog maar aan het begin van een ware mobiele revolutie. De volgende jaren zullen steeds meer mensen altijd en overal aan hoge snelheden met internet verbonden zijn. Het belang van muziekstreaming voor artiesten en de muziekindustrie zal enkel maar toenemen."

Acht Belgen in de Top 10 Albums

Nooit eerder stonden er zoveel Belgen in de "Top 10 Albums". Acht van de tien best verkochte albums zijn van lokale artiesten.

1. Adele - 25
2. K3 - 10.000 luchtballonnen
3. Stan Van Samang - Liefde voor muziek
4. Various Artists - Tomorrowland 2015: Melodia
5. Oscar and the Wolf - Entity
6. Various Artists - Dimitri Vegas & Like Mike: Bringing the world that madness
7. Christine & the Queens - Chaleur humaine
8. Tourist Lemc - En route
9. Gorki - Anja-ninja
10. Ghost Rockers - Ghost Rockers

Top 10 Singles

1. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown funk!
2. Omi - Cheerleader (Felix Jaehn remix)
3. Christine & the Queens - Christine
4. Lost Frequencies feat. Janieck Devy - Reality
5. Adele - Hello
6. Dimitri Vegas & Like MIke feat. Ummet Ozcan - The hum
7. Major Lazer feat. Dj Snake & Mo - Lean on me
8. Stan Van Samang - Goeiemorgend, goeiendag
9. Wiz Khalifa feat.Charlie Puth - See you again
10. Dimitri Vegas & Like Mike feat. Ne-Yo - Higher place

Meest gelezen