Televisieserie over Pim Fortuyn op til

In Nederland komt er een tv-serie over het leven van de vermoorde rechts-populistische politicus Pim Fortuyn. Aan het scenario wordt momenteel nog gewerkt, maar het is de bedoeling dat de dramareeks volgend jaar wordt uitgezonden door Avrotros. Fortuyn (54) werd in mei 2002, negen dagen voor de parlementsverkiezingen, vermoord door een linksradicale milieuactivist.

Scenarioschrijver Ger Beukenkamp maakte het nieuws zelf bekend in het NPO Radio1-programma "Met het oog op morgen". Beukenkamp schreef ook het scenario voor "Land van Lubbers", de dramaserie over het leven van oud-premier Ruud Lubbers (CDA) die vanaf vanavond wordt uitgezonden. Eerder was hij betrokken bij het politieke drama over PvdA-premier Joop den Uyl en de film "Majesteit" over het koningshuis.

Het is nog niet duidelijk wie de rol van de Pim Fortuyn zal spelen. De flamboyante Fortuyn zette begin deze eeuw gedurende korte tijd het politieke landschap in Nederland op zijn kop met zijn populistische standpunten over de islam en het koningshuis. Hij speelde in op het groeiende ongenoegen bij de modale Nederlander. Hoewel Fortuyn uiteindelijk maar kort furore maakte in de Nederlandse politiek, was zijn invloed wel aanzienlijk.

Blitzcarrière met grote invloed

Fortuyn stapte in 2001 in de politiek, na een carrière als hoogleraar en publicist. Eerst was hij lid van van de partij Leefbaar Nederland, maar daar werd hij na meningsverschillen ontslagen. In het voorjaar van 2002 richtte hij zijn eigen partij LPF (Lijst Pim Fortuyn) op.

Op 6 mei 2002, enkele dagen voor de parlementsverkiezingen, werd Fortuyn op de parking van het Media Park in Hilversum vermoord door de linksradicale milieuactivist Volkert van der Graaf. Van der Graaf werd later veroordeeld tot 18 jaar cel en kwam in 2014 voorwaardelijk vrij. Fortuyn zelf werd begraven in Italië.

Zijn partij LPF haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 mei 2002 uiteindelijk 26 zetels, een nooit eerder gezien resultaat voor een nieuwe partij. De partij stapte mee in het kabinet-Balkenende I, dat niet veel later door toedoen van de LPF zou vallen. De partij zou uiteindelijk aan interne ruzies ten onder gaan. Het gedachtegoed van Fortuyn leeft vandaag vooral voort in de rechts-populistische politicus Geert Wilders en diens Partij voor de Vrijheid (PVV).