Vleesvervangers zijn niet per definitie gezond

Vleesvervangers zijn niet automatisch gezonder dan een stuk vlees. De vervangproducten, zoals groentenburgers, bevatten soms veel zout en vet, en weinig eiwit. Dat schrijft wetenschapsmagazine Eos. Het tijdschrift heeft een "veggiewijzer" samengesteld met de respectievelijke voedingstoffen in verschillende vervangingsproducten.
Science Photo Library

Nu de actie "Dagen zonder vlees" volop loopt, wagen steeds meer consumenten zich (al dan niet) tijdelijk aan vegetarische maaltijden. Waar vegetariërs lange tijd aangewezen waren op tofu, seitan en peulvruchten, is het aanbod burgers, worsten, balletjes, schnitzels en andere vleesvervangers vandaag een pak uitgebreider. Maar even divers als het aanbod, is de samenstelling van die producten, aldus Eos.

Het tijdschrift verzamelde informatie over de samenstelling van ruim 240 vleesvervangers en kwam tot de volgende vaststellingen, die gebundeld worden in een "veggiewijzer".

  • Over vetgehalte: een vleesvervanger bevat idealiter niet meer dan 10 gram vet per 100 gram. Toch blijkt ongeveer de helft van de onderzochte producten meer te bevatten.
  • Wat betreft zoutgehalte betreft: de norm voor vers vlees - maximaal 100 milligram natrium per 100 gram - wordt maar door vier producten gehaald.
  • Ongeveer een kwart van de producten in de veggiewijzer haalt de streefwaarde voor eiwitgehalte van de voedingsdriehoek niet.

Meest gelezen