Trein rijdt 12 kilometer zonder bestuurder

Vanavond heeft een trein het traject tussen Landen en Tienen afgelegd zonder bestuurder aan boord. Tijdens een controle in Landen vertrok de lege trein zonder aanwijsbare oorzaak. De NMBS heeft de trein dan laten doorrijden tot op een doodlopend spoor in het station van Tienen.
(Archieffoto)

Rond 21 uur merkte de machinist van een reizigerstrein die in Landen toekwam, dat er een technisch probleem was aan zijn motorstel. Hij stapte uit om een controle te doen en daarop vertrok de trein zonder aanwijsbare oorzaak en zonder de machinist. De trein had groen licht en kon niet worden stilgezet.

"Op het ogenblik van de feiten waren er geen reizigers aan boord en gezien de lage snelheid van de trein heeft men besloten de trein te laten doorrijden tot op een doodlopend spoor in het station van Tienen", aldus Bart Crols van de NMBS.

Omwille van de veiligheid werd alle treinverkeer op de lijn 36 tussen de stations van Landen en Tienen stilgelegd tussen 21 en 21.30 uur. Het gaat om een motorstel dat dateert uit de jaren 80. Al de overwegen waar het stel passeerde, hebben naar behoren gewerkt.

Toen de trein in het station van Tienen voorbij een perron reed, is een andere machinist op de trein gesprongen om hem stil te leggen. De NMBS benadrukt dat de veiligheid nooit in het gedrang is gekomen, maar neemt de zaak ernstig.

Crols: "Grondig onderzoek"

De NMBS gaat een grondig onderzoek voeren naar het incident, zegt woordvoerder Bart Crols vanmorgen in "De ochtend". "We gaan dit grondig onderzoeken. Want een trein die zonder bestuurder vertrekt, dat kan uiteraard niet. Al hebben alle veiligheidssystemen goed gewerkt om problemen te vermijden."

Een van de vragen die het onderzoek moet ophelderenn is waarom het "dodemanspedaal" niet heeft gewerkt. Een treinbestuurder moet zijn voet op het pedaal zetten. Om de minuut moet hij na een geluidssignaal het pedaal terug inschakelen. Wanneer dit niet gebeurt, volgt er een noodremming.

Volgens Crols is het bij zijn weten de eerste keer dat een trein vertrekt zonder bestuurder.