Asielzoekers met elkaar op de vuist in opvangcentrum

In het opvangcentrum voor asielzoekers in Leopoldsburg, in Limburg, zijn gisterennamiddag zo'n honderd personen met elkaar op de vuist gegaan. De aanleiding was een discussie over een asielzoekster die geen hoofddoek wilde dragen. "Verwerpelijk", reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
(Archieffoto)

"Zo'n twee à drie Afghanen viseerden al enkele dagen een jong Syrisch meisje omdat ze geen hoofddoek droeg", zegt An Luyten van het Rode Kruis aan VRT Nieuws. "Op zich vreemd, omdat er wel meerdere vrouwen in het centrum rondlopen zonder hoofddoek. Waarom net dit meisje werd geviseerd, is niet duidelijk."

Het meisje was het klaarblijkelijk beu, waarop er gisteren twee groepen ontstonden: aan de ene kant Syriërs en Irakezen en aan de andere kant Afghanen. "De twee groepen zijn dan een vechtpartij gestart."

"Verwerpelijk"

"Dit is verwerpelijk", reageert staatssecretaris Francken aan VRT Nieuws. "Het is toch een eigen keuze om al dan niet een hoofddoek te dragen? Het is niet aan enkele alleenstaande mannen om dat op te leggen."

Een zevental personen liepen verwondingen op bij de vechtpartij. Een van hen moest voor verzorging naar het ziekenhuis. "Het gaat om het eerste grote incident hier bij ons", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke, die burgemeester is van Leopoldsburg. Hij benadrukt dat er geen sprake was van een aanranding.

Naar gesloten instelling

Elf Afghanen werden gisteren meegenomen voor verhoor. Vier onder hen worden ter beschikking gesteld van de regering en zullen later worden overgebracht naar een gesloten centrum. De zeven anderen worden verspreid over andere opvangcentra.

Meest gelezen