Alle 2.200 bussen van De Lijn hebben roetfilter vanaf 2017

Vanaf volgend jaar hebben alle 2.200 bussen van De Lijn een roetfilter. De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor een bestelling in 131 nieuwe bussen. Tegen de levering van die nieuwe bussen moeten alle bussen bij De Lijn uitgerust zijn met een roetfilter.

De nieuwe bussen zullen uitgerust zijn met Euro VI-motoren, de minst vervuilende dieselmotoren op de markt. In het najaar worden de eerste bussen van de bestelling geleverd. Tegen de levering van die nieuwe bussen, moeten alle 2.200 bussen van De Lijn uitgerust zijn met een roetfilter die de uitstoot van fijn stof beperken. Volgens De Lijn is door de installatie van die roetfilters de uitstoot van fijn stof door hun lijnbussen in vijf jaar tijd met 80 procent gedaald.

Busconstructeur VDL uit Roeselare mag de 131 nieuwe bussen bouwen voor De Lijn, een investering van 27 miljoen euro. De busbouwer kan hiermee een volledig jaar werk geven aan 100 mensen. Van de nieuwe bussen gaan er 21 naar de provincie Antwerpen, 47 naar Limburg, 19 naar Oost-Vlaanderen, 15 naar Vlaams-Brabant en 19 naar West-Vlaanderen. De 10 overige bussen worden ingezet als rijschoolbus.

Meest gelezen