Trump wil Apple boycotten, maar twittert lustig op een iPhone

Donald Trump roept op tot een boycot van Apple. Het bedrijf uit Cupertino weigert de FBI te helpen met het kraken van een vergrendelde iPhone. Tot groot jolijt van veel twitteraars, want hoe twittert Trump meestal? Vanaf zijn iPhone.
2016 Getty Images

De FBI heeft Apple's hulp gevraagd voor het kraken van de vergrendelde iPhone van een van de daders van de schietpartij in San Bernardino waarbij vorig jaar 14 doden vielen. Volgens Politico is het overigens de schuld van de onderzoekers zelf dat ze niet aan de gegevens op de iPhone kunnen. Ergens binnen de 24 uur nadat de speurders de smartphone in handen hebben kregen, hebben ze geprobeerd het wachtwoord te resetten waardoor het nu een pak moeilijker is geworden om de telefoon nog te kraken.

Officieel wil het bedrijf geen manier ontwikkelen om de iPhone te ontgrendelen om misbruiken in de toekomst te voorkomen. Apple krijgt voor dat standpunt onder meer bijval van Google en WhatsApp, maar niet iedereen heeft daar begrip voor. "Ik denk dat iedereen het bedrijf zou moeten boycotten tot het de beveiligingscode vrijgeeft", zegt de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Hij wijst erop dat de telefoon niet meer toebehoort aan de schutter, die door de politie werd neergeschoten. "De telefoon behoort toe aan de autoriteiten."

Trump: "Boycot Apple"

Opmerkelijk is dat de Republikeinse presidentskandidaat zelf wel degelijk een iPhone -een smartphone van Apple dus- gebruikt om zijn twitterberichten de wereld in te sturen.

Volgens sommige media zou hij zijn boycot van Apple zelfs oorspronkelijk met een iPhone de wereld hebben ingestuurd. Na enkele minuten zou hij zijn fout hebben ingezien en de tweet opnieuw hebben verstuurd met een Android-toestel.

Of dat laatste echt gebeurd is, is niet duidelijk, maar dat de presidentskandidaat meestal wél met iPhone twittert was voor veel twitteraars voldoende om Trump door de mangel te halen. "Misschien moeten we Trump boycotten", vraagt onder meer klokkenluider Edward Snowden zich af. "Trump roept op tot 'n boycot van Apple. Zegt hij tegen zijn aanhangers die hem massaal met 'n iPhone filmen", zegt NOS-correspondent Arjen van der Horst. "Trump heeft na zijn aanval op de paus een doelwit gevonden dat nog heiliger is voor veel Amerikanen", twittert een ander.

Trump zou natuurlijk Trump niet zijn, mocht hij zijn critici niet van antwoord dienen. Hij stuurde dan ook snel het bericht de wereld in dat hij zowel een iPhone als een Samsung-smartphone heeft en voorlopig zijn iPhone aan de kant houdt, tot Apple de FBI helpt met hun onderzoek.

Meest gelezen