Vluchtelingen Calais vechten ontruiming Jungle juridisch aan

De vluchtelingen in het vluchtelingenkamp van Calais vechten de verplichte ontruiming van het kamp juridisch aan. Tegen dinsdagavond moet een groot deel van de zogenoemde "Jungle" in Calais worden ontruimd, maar volgens vrijwilligers in het kamp zijn er onvoldoende opvangplaatsen in Franse asielcentra.
©2016 Hannah McKay / i-Images

Tegen dinsdagavond moet een groot deel van het vluchtelingenkamp in Calais volledig worden ontruimd. Op dit ogenblik verblijven er enkele duizenden vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden in tenten en barakken. De Franse overheid wil hen onderbrengen in asielcentra, maar volgens vrijwilligers in het kamp voorziet Frankrijk daarvoor onvoldoende opvangplaatsen. De vluchtelingen en verschillende organisaties vechten daarom de ontruiming juridisch aan.

"De politie heeft 800 mensen geteld in het kamp, maar dat klopt niet", zegt vrijwilliger Lieven Clarysse. "Er leven 3.551 mensen, waarvan 438 kinderen. De Franse staat heeft 300 plaatsen over in de containers in Calais (foto onderaan) en 600 verspreid over heel Frankrijk." Volgens Clarysse kunnen daardoor ruim 2.000 mensen nergens meer terecht. "We denken dat die mensen zullen rondzwerven. Er is een grote kans dat ze ook aan de Belgische kust zullen eindigen."

©2016 Hannah McKay / i-Images

Meest gelezen