Vreemdelingenzaken registreert nog 60 asielzoekers per dag

Sinds Nieuwjaar registreert de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) nog maximaal vijftig tot zestig asielzoekers per dag. Dat meldt De Morgen. Oorzaak is het dalende aantal opvangplaatsen. Omdat de pre-opvang wél nog voldoende bedden biedt, ziet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geen probleem.
(archieffoto).

Het waren schrijnende taferelen voor de deur van de DVZ vorig jaar: honderden vluchtelingen en andere asielzoekers die elke dag buiten op straat stonden aan te schuiven in de hoop zicht te laten registreren. Op sommige dagen verwerkte DVZ tot 250 dossiers.

Sinds begin dit jaar is dat aantal fel gedaald, tot vijftig à zestig dossiers per dag, zo weet De Morgen. Dat komt omdat het aantal opvangplaatsen weer in dalende lijn gaat. Verschillende lokalen die tijdens het hoogtepunt van de aanvragen als noodopvang waren opengesteld, hebben inmiddels weer de deuren gesloten.

Toch dreigt geen opvangcrisis omdat de zogenoemde pre-opvang wél nog voldoende plaats heeft, zo vertelt staatssecretaris Francken aan Qmusic. "In de pre-opvang zijn nog altijd honderden bedden vrij", zegt hij. "Bovendien is de instroom gedaald. Het dalende aantal registraties leidt dus niet tot taferelen waarbij mensen op straat moeten slapen."

Meest gelezen